Statul român s-a aliat cu kazahii. Unde se vor investi 1 mld. USD şi ce vrea KazMunaiGas în România
Acordul dintre grupul Rompetrol, deţinut de compania petrolieră naţională din Kazahstan, KazMunaiGas, şi Guvernul României referitor la stingerea creanţei rafinăriei Petromidia presupune şi înfiinţarea unui fond de un miliard de dolari, destinat proiectelor de investiţii în sectorul energetic din România.
Iniţial, kazahii pun 150 de milioane de dolari în fond. Statul român va fi acţionar la acest fond, cu 20%, participaţia în valoare de 30 de milioane de dolari fiind oferită de compania kazahă cu titlu gratuit.
Fondul de investiţii va atrage, pe lângă contribuţia KazMunaiGas, şi finanţări suplimentare de pe piaţa financiară, estimarea de capital atras ridicându-se la un milliard de dolari.
Fondul va avea o existenţă de şapte ani. Statul nu îşi va putea vinde participaţia timp de cel puţin cinci ani şi, după această perioadă, Rompetrol Group va avea drept de preemţiune. În această perioadă, statul poate primi dividende, proporţional cu cota de capital deţinută.
Ce va face acest Fond?
Iată ce spune Guvernul României:“Memorandumul va avea un impact macroeconomic structurat pe mai multe componente: Dezvoltarea sectorului energetic şi a sectoarelor adiacente, pe măsura implementării proiectelor finanţate de Fond; deblocarea proiectelor de modernizare pe termen lung a rafinăriei operate de Rompetrol.
Astfel, efectele directe ale acestei tranzactii complexe se vor materializa în: asigurarea unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energetic, asigurarea continuării investiţiilor în România, precum şi a unor noi investiţii care vor menţine şi vor crea noi locuri de muncă, creşterea nivelului taxelor şi impozitelor încasate la bugetul de stat; Obţinerea de către statul român a unor venituri viitoare în calitate de acţionar la Rompetrol şi la Fondul de investiţii; creşterea contribuţiei la PIB; crearea de noi locuri de muncă; creşterea valorii participaţiilor detinute de Statul Roman, atat în RRC (rafinăria Petromidia-n.red) cat şi în Fondul de investitii”.
Unde vor merge de fapt banii
Obiectivele de investiţii nu au fost anunţate încă, nici de Guvern nici de Rompetrol Group, dar, pe baza a ceea ce au anunţat anterior cei de la KazMunaiGas, pot fi date câteva indicii, cel puţin pentru o parte din suma de un miliard de euro. Practic, acest fond va finanţa dezvoltarea grupului Rompetrol în zona Mării Negre. Grupul a anunţat investiţii de 1,5 miliarde de dolari în următorii şapte-zece ani, jumătate din sumă urmând să fie alocată României.
Strategia vizează în principal extinderea reţelei de retail din zonă, oficialii grupului anunţând 350 de noi staţii de distribuţie a carburanţilor în Turcia, Bulgaria, România, Georgiaşi Ucraina. În România, considerată de kazahi cea mai importantă piaţă din zonă, vor apărea 150 de noi staţii de distribuţie. Intenţia grupului ar fi ca, peste cinci ani, 70% din volumul total al produselor rafinate la Petromidia să fie vândute prin propria reţea de retail şi doar 30% către traderi.
În plus, printre primele obiective de investiţii finanţate de noul fond ar fi şi o termocentrală nouă, de cogenerare, construită pe platforma actuală a Uzinei Termoelectrice Midia, momentan deţinute de stat dar oprită, şi situată în imediata vecinătate a rafinăriei Petromidia. Rompetrol vrea o centrală nouă, pe gaze, cu o putere instalată de circa 75 MW, care să asigure energia electrică necesară rafinăriei. Costurile de construcţie a centralei se ridică la 100 de milioane de dolari.
De ce e important Rompetrol pentru statul kazah
Intenţia celor de la Rompetrol de a-şi spori prezenţa în zonă este o consecinţă firească a programului de modernizare a rafinăriei Petromidia şi a instalaţiilor adiacente din zonă, inclusiv a terminalului marin: Anul trecut, în urma unui program de extindere şi de modernizare care s-a întins pe mai mulţi ani şi a costat 1,3 miliarde de dolari, capacitatea de rafinare a Petromidia a fost crescută la cinci milioane de tone pe an. Un plus de un milion de tone pe an, pe care Rompetrol vrea să-l utilizeze pentru o creştere a volumelor vândute pe pieţele din zona Mării Negre.
După implementarea programului de investiţii, Petromidia a ajuns cea mai mare rafinărie din România (cinci milioane de tone pe an capacitate de rafinare) Şi cea mai performantă, spun kazahii: are un indice Nelson de 10,5, care o face cea mai modernă din România şi una dintre cele mai moderne din regiune. Rompetrol este o piesă foarte importantă în strategia KazMunaiGaz, compania naţională a statului kazah. Din punct de vedere al resurselor de ţiţei, Kazahstanul este a noua ţară din lume, iar producţia companiei naţionale a fost, anul trecut, de 21 milioane de tone de ţiţei şi condensat (producţia totală a României a fost de 4 milioane de tone, spre exemplu) şi de 5 miliarde de metri cubi de gaze.
După achiziţia Rompetrol, kazahii au intrat pe o piaţă a produselor petroliere de 300 de milioane de consumatori, iar mare a parte a pieţei este deservită, evident, de benzina şi motorina produse la Petromidia din ţiţei kazah. Recent, kazahii au decis şi să integreze toate activităţile de trading cu ţiţei sub umbrela Rompetrol.
“Vector Energy, divizia de trading a Grupului Rompetrol, înregistrată în Elveţia, va finaliza în 2013 integrarea tuturor operaţiunilor de comercializare a ţiţeiului din cadrul KazMunayGas, schimbându-şi denumirea în KazMunayGas Trading AG, începând din 19 aprilie 2013” informa Rompetrol în luna aprilie.
“Această măsură susţine strategia acţionarului unic, KazMunayGas, de a unifica toate activele sale de peste hotare în jurul grupului Rompetrol. KazMunayGas Trading AG va fi responsabilă de comercializarea ţiţeiului şi produselor petroliere, dar va dezvolta şi activele logistice necesare atât pentru acoperirea necesităţilor proprii, cât şi pentru dezvoltarea operaţiunilor comerciale şi accesul către pieţe noi” spunea Rompetrol. Şi, cum exportul de produse petroliere al Kazahstanului se estimează că va ajunge la 30 de milioane de tone de ţiţei pe an, după dezvoltarea uriaşului zăcământ de la Kashagan, Rompetrol va avea un cuvânt greu de spus în zonă nu doar pe partea de produse rafinate, ci şi pe cea de trading cu ţiţei.