‘În 2010, România a îndeplinit una dintre cele mai atractive scheme suport pentru energiile regenerabile la nivel european. A fost un boom comparativ cu cel imobiliar (din perioada dinaintea crizei -n.r.). Într-o perioadă foarte scurtă am avut o dezvoltare foarte rapidă a acestui sector care se dorea susţinut de stat. Consumatorii au început să conteste, au apărut modificări în timpul jocului care, evident, au nemulţumit investitorii. Astăzi suntem într-o situaţie stranie. Toţi investitorii contestă ceea ce se întâmplă, pe de altă parte şi consumatorii se plâng. De ce am ajuns în această situaţie? Pentru că atunci când am definit-o, nu am avut foarte bine fundamentată această schemă. Ar trebui ca, în situaţii similare, statul să aibă studii referitoare la cum este afectată concurenţa şi care este gradul de suportabilitate din partea consumatorilor’, a explicat Corina Popescu.
Ea a reamintit faptul că pe 31 decembrie 2016, intrarea în această schemă suport se închide, iar România va trebui să îşi asume noi targeturi pentru energie regenerabilă.
Cu toate acestea, Ministerul Energiei nu are în intenţie definirea unei noi scheme suport începând din 1 ianuarie 2017. ‘Ne-am propus ca şi target să definim strategia energetică. Am parcurs două etape şi suntem în a treia, a modelării matematice. Nu avem în intenţie definirea unei noi scheme suport începând cu 1 ian 2017’, a mai spus oficialul citat.
Potrivit acesteia, tehnologia evoluează rapid în domeniu, fapt care va permite regenerabilelor să intre pe piaţă fără schemă suport în viitor.A