Statul român cumpără 20 de trenuri inter-regionale cu 270 de milioane de euro
Achiziția va consta în 20 rame electrice inter-regionale noi (RE-IR) destinate transportului de călători inter-regional (de lung parcurs). De asemenea, va include și servicii de mentenanță și reparații, necesare funcționării respectivelor rame electrice, dar și instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor soft.
Valoarea estimată (fără TVA, la momentul actual) se regăsește în intervalul:
– 1,31 miliarde de lei, pentru 20 rame electrice inter-regionale (RE-IR) + 15 ani mentenanță
– 3,71 miliarde de lei, pentru 40 rame electrice cu 30 ani mentenanță.
Durata acordului-cadru, în baza căruia se vor semna contracte de achiziții, va fi de 210 luni (17 ani și cinci luni).
Pentru a putea participa la licitație, media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani (2017,2018,2019) a unei companii trebuie sa fie de minimum 1,31 miliarde de lei.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 iunie 2020, acestea urmând să fie evaluate până pe 20 noiembrie 2020, potrivit datelor din SEAP.
Pentru achiziția de noi trenuri, ARF va beneficia de fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preț, în care componenta financiară va avea o pondere de 65%. La componenta de calitate, va primi 15 puncte ofertantul care va putea livra primul tren în 20 de luni de la semnarea contractului.
Cum vor arăta noile trenuri
Noile trenuri vor putea circula cu o viteză de până la 160 km/h + 10%, potrivit caietului de sarcini.
Vagoanele din compunerea noilor trenuri pot avea podea continuă sau podea joasă pentru o suprafață de minimum 40% din suprafața vagonului. Obligatoriu zona de acces în tren, pentru persoanele cu mobilitate redusă (PRM) va avea podea joasă.
Numărul minim de scaune fixe, sub care oferta va fi declarată neconformă, este de 300. Se pot amplasa și scaune rabatabile, suplimentar față de numărul de scaune fixe, dar nu mai mult de 5% din numărul total de scaune fixe.
De asemenea, fiecare tren nou va avea cu cel puțin 4 toalete ecologice, repartizate uniform pe întreaga lungime a RE-IR, cu sau fără fereastră, dintre care minim o toaletă va fi amenajată pentru persoanele cu mobilitate redusă aflate în scaun cu rotile.
În plus, noile trenuri vor avea WiFi și sistem de contorizare a numărului de călători care urcă sau coboară.
Tot ca element de noutate, fiecare vagon va avea prevăzut la fiecare intrare pentru călători un spațiu pentru aparatele de validare a biletelor de călătorie, dar și spațiu pentru automat de vândut bilete.
Programul de livrare a primului tren este cuprins în intervalul de 20 luni și 24 de luni de la semnarea contractului, iar termenul de livrare a tuturor celor 20 de trenuri este cuprins în 25 luni și 31 de luni de la semnarea contractului.
„Ofertele care vor propune un termen de livrare mai mare de 24 luni pentru prima RE-IR, respectiv de 31 luni pentru întreaga cantitate de la semnarea contractului, vor fi declarate neconforme. De asemenea, ofertele care vor propune un termen de livrare mai mic de 20 pentru prima RE-IR, respectiv de 25 luni pentru întreaga cantitate de la semnarea contractului, vor fi declarate neconforme”, se specifică în caietul de sarcini.
Reprezentanții ARF menționează că acest caiet de sarcini a fost elaborat de asocierea AECOM International Development Europe Sl Spania & MC Mobility Consultants GmbH Vienna, în baza unui contract încheiat cu Banca Europeană de Investiții -PASSA.
ARF cumpără noile trenuri inter-regionale pentru a fi utilizate cu precădere pe 12 rute (foto jos), aflate sub contracte de servicii publice atribuite unor operatori de transport feroviar. ARF a mai lansat în urmă cu un an o licitație pentru 40 de trenuri regionale, care în prezent e suspendată din cauza contestațiilor.