Statul român dă Enel în judecată pentru pachetul de acţiuni de la Electrica Muntenia

Economica.net
23 07. 2014
electricity_eon_2_06165400

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a prezentat o notă în Guvern pe acest subiect.

‘Cu această ocazie, membrii Executivului au fost informaţi că statul român, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea ‘Put’, exact aşa cum a fost deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel (dreptul de Opţiune ‘Put’)’, se arată în comunicatul SAPE.

‘Am informat Guvernul că am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de înţelegere semnat cu Enel în data de 7 iulie 2013 şi care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmează să deschidă procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj a Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în contextul în care discuţiile amiabile purtate de partea română cu Enel nu au condus la o înţelegere între părţi.

Departamentul pentru Energiei mai informează că, potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie

2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opţiune ‘Put’).

În prezent, Electrica mai deţine în fosta filiala Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului către salariaţi, conform prevederilor contractului de privatizare.

‘Întrucât opţiunea ‘Put’ face referire la pachetul de ‘acţiuni disponibile’, acest lucru înseamnă că, de fapt, Enel are obligaţia să cumpere un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud’, mai precizează Departamentul.

Reprezentanţii Enel afirmau vineri că nu au ajuns până acum la un acord cu statul român privind vânzarea de către Electrica a participaţiei pe care o mai deţine la Enel Muntenia Sud, astfel că există posibilitatea ca acest caz să fie înaintat la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.

‘Valoarea exactă pentru achiziţionarea pachetului minoritar de acţiuni în Enel Muntenia Sud nu este definită cu precizie în contractul de privatizare, ci ar trebui calculată în baza unor anumite elemente ce pot lăsa loc la interpretări. În cazul unui dezacord în această privinţă, contractul de privatizare stipulează că părţile ‘vor depune toate eforturile pentru a soluţiona orice dispute privind prezentul contract prin discuţii purtate cu bună credinţă”, se arată într-un răspuns transmis de Enel la solicitarea AGERPRES.

Oficialii Enel mai spun că au avut discuţii în acest sens cu cei de la Electrica, însă nu s-a ajuns până acum la un numitor comun.

‘În spiritul acestor prevederi s-au purtat discuţii despre această valoare, de la momentul când Electrica şi-a exercitat opţiunea de vânzare, însă până la acest moment dezacordul nu a putut fi soluţionat în avantajul reciproc al părţilor. În astfel de cazuri, dacă o înţelegere nu poate fi atinsă, există întotdeauna posibilitatea de a înainta cazul către Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, conform cu practica comercială internaţională’, potrivit Enel.

În martie, Fulvio Conti, directorul general al companiei italiene, declara, într-o conferinţă la Roma, că Enel speră să achiziţioneze în acest an participaţia minoritară pe care o mai deţine statul român la fosta filială Electrica Muntenia Sud.

‘Nu există în acest moment negocieri pe această temă cu statul român. În prezent, un expert analizează valoarea pachetului de acţiuni. Ne aşteptăm să finalizăm tranzacţia în acest an’, a spus Conti.

Potrivit acestuia, Enel nu va plăti orice preţ pentru aceste acţiuni.

”Nu cumpărăm doar de dragul de a cumpăra, nu vom plăti orice preţ, ne vom uita cu atenţie la preţuri”, a arătat Conti.

În urmă cu două săptămâni, grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.