Statul român s-a împrumutat la cea mai mică dobândă din istorie

17 01. 2013
bani_lei_romanesti_81507600

Pe fondul unei cereri puternice din partea investitorilor, cel mai probabil, mare parte, străini, statul a vândut obligaţiuni în lei cu scadenţa în 5 ani la cel mai mic randament din istoria recentă: 5,4%, în scădere de la 6,6%, randamentul ultimei emisiuni pe 5 ani (datată 17 decembrie 2012).

Potrivit prospectului licitaţiei, Trezoreria intenţiona să împrumute 500 de milioane de lei. Investitorii au suprasubscris oferta de 8 ori, la aproape 4 miliarde de lei. În cele din urmă, au fost vândute obligaţiuni cu o valoare totală de 3,1 miliarde de lei.

Potrivit unei note din această dimineaţă adresată investitorilor de către analiştii ING, cererea semnificativă a venit din partea investitorilor străini, care în ultima lună au redevenit interesaţi de profiturile aduse de datoria guvernului român.

Interesul acestora a crescut puternic în ultimele zile, după ce banca americană JP Morgan a anunţat că titlurile de stat ale României ar putea fi incluse, de la 1 martie, în indicele JPMorgan GBI-EM Index Series – indicele obligaţiunilor pentru statele emergente.

Acest lucru a condus şi la aprecierea puternică a leului pe pieţele valutare, unul dintre canalele pe care investitorii le utilizează pentru a intra în posesia leilor necesari pentru a cumpăra datoria de stat.

Totuşi, aprecierea leului pare a fi temperată de Banca Naţională a României, spun cei de la ING, care cumpără valută pentru a-şi întregi rezervele valutare, din care a cheltuit de la jumătatea anului trecut până în decembrie pentru a ţine în frâu deprecierea leului.

România are de refinanţat datorii de 76 de miliarde de lei în acest an, iar orice punct de dobândă costă 640 de milioane de lei pe an.