Statul scoate la vânzare Poşta. Experienţa cumpărătorului nu contează. Trebuie să aibă 150 mil. euro

Ministerul Comunicaţiilor a publicat anunţul de privatizare, prin majorare de capital, a 51% din Poşta Română, dar printre criteriile de participare la licitaţie publicate în anunţ nu se numără şi experienţa relevantă în acest domeniu. Se cer însă garanţii financiare solide.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 09:47
Statul scoate la vânzare Poşta. Experienţa cumpărătorului nu contează. Trebuie să aibă 150 mil. euro

Printre criteriile de participare la privatizare se numără “solvabilitatea, seriozitatea în afaceri, administrarea sustenabilă şi lipsa datotriilor bugetare”. Nici un cuvânt despre obligativitatea participantului la privatizare de a avea experienţă în domeniul de activitate al Poştei sau unul conex.

Iată prezentarea criteriilor de precalificare, aşa cum apar în anunţ:

“În procesul de privatizare, pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorţiu şi care îndeplinesc condiţiile de participare şi următoarele criterii de precalificare:

1.    Solvabilitatea. Investitorii trebuie să furnizeze dovada pertinentă şi concludentă a disponibilităţii resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în Companie de minim 150 milioane EUR.

2.    Seriozitatea în afaceri. Vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care (1) nu au participat cu oferte trucate şi/sau neserioase într-un proces de privatizare, şi/sau (2) nu au retras sau revocat oferta declarată câştigatoare într-un proces de privatizare, şi/sau (3) nu au refuzat să încheie contractul de privatizare.

3.    Administrare sustenabilă. Vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care: (1) în mod direct sau indirect nu au înrăutăţit în mod vădit situaţia economică şi financiară a unor societăţi comerciale în care a devenit acţionar majoritar în urma unui proces de privatizare prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligaţiilor asumate prin contractul de privatizare; (2) care nu au avut contracte de privatizare ce au fost rezolvite/reziliate din culpa acestora.

4.    Datorii bugetare. Investitorii trebuie să demonstreze că nu au datorii bugetare restante.
Criteriile de la punctele 2 şi 3 trebuie îndeplinite atât de investitori cât şi de persoanele de care sunt legaţi printr-o relaţie de control. În cazul participării sub forma unui consorţiu, criteriile de la punctele 2, 3 şi 4 trebuie îndeplinite de către fiecare membru al consorţiului”.

Contactaţi, oficialii de la Comunicaţii ne-au spus că, în această fază, într-adevăr, experienţa nu este obligatorie, dar acest criteriu va conta la următoarea etapă. „Privatizarea Poştei se află acum în faza de precalificare, după care va urma o fază de calificare, în care se va puncta şi experienţa în domeniu, conform unei grile“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Ciprian Boloş, membru în Comisia de pergătire şi monitotorizare a privatizării companiei.

Potrivit anunţului de privatizare, valoarea capitalului social al Poştei Române la data anunţului este de peste 59,487 milioane lei împărţiţi în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de 1 lei fiecare. Statul român deţine 75 % din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea – 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.

Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorării capitalului social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de către noul investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalului social al companiei. În funcţie de modul de exercitare de către Fondul Proprietatea a dreptului de preferinţă la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere între 61.916.078 şi 94.808.661 acţiuni.

Dosarul de prezentare costă 50.000 de euro, iar garanţia de participare la licitaţie este de 9,5 milioane de lei, peste 2 milioane de euro.

Un prim reper referitor la valoarea tranzacţiei ar putea fi cele 150 de milioane de euro, sumă despre care statul cere dovezi certe investitorului şi care să fie folosită, eventual, în cazul unei majorări de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...