‘Acum mergem cu certificate de trezorerie, vedem cum merg, cum funcţionează şi ce apetit există şi apoi continuăm cu celălalt complementar. Aceste certificate se adresează în special pensionarilor, dar sunt pentru toată lumea’, au spus acestea.
Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a declarat în cadrul unei conferinţe organizate de ziarul Bursa că în trimestrul al patrulea din acest an vor fi lansate certificatele de trezorerie.
El a precizat că scadenţa la certificate va fi anuală, respectiv de 1, 2 sau 3 ani, iar rata cuponului o să fie anuală sau semianuală.
‘Valoarea nominală va fi mică. Dacă la bursă am ajuns la 100 de lei… Mai mare nu va fi sigur. Poate să meargă şi mai jos, nu ştim’, a mai arătat oficialul MFP.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor anunţau, pe 30 august, că, în septembrie, se va lansa în septembrie o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie în cadrul programului FIDELIS, iar din octombrie va veni cu un nou instrument, şi anume certificate trezorerie.
‘Momentan nu vă putem da detalii despre dobânzi. Acestea vor fi anunţate ulterior, când vor fi publicate proiectele’, au precizat aceştia MFP.
Titlurile de stat emise de MFP în cadrul programului ”FIDELIS Centenar’ au intrat la tranzacţionare anul trecut, pe 5 august..
‘MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de stat, de şapte ori mai mult faţă de oferta de 100 milioane lei anunţată iniţial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe faţă de anul trecut’, informa, la acel moment, Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Preţul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul BVB, în baza cererii şi ofertei, fiind dependent de condiţiile pieţei. Preţul este exprimat ca procent din valoarea nominală şi poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea iniţială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei.
În data de 4 august 2017, MFP a plătit investitorilor prima dobândă anuală pentru titlurile de stat FIDELIS, ediţia Centenar, în valoare de 2,15 lei pe obligaţiune.