Statul ungar va construi un al treilea terminal la Aeroportul din Budapesta

09 07. 2024
Aeroportul din Budapesta

Noul terminal va fi operaţional cel mai devreme în 2032, un termen limită care se aplică şi construirii de noi legături rutiere şi feroviare în jurul aeroportului, evaluate la două miliarde de euro, a declarat Nagy.

Acesta a adăugat că la începutul anului viitor vor fi eliminate taxele suplimentare impuse companiilor aeriene, pe care acestea le-au criticat. În 2022, pentru „a acoperi găurile din buget”, Guvernul a impus taxe excepţionale în valoare de 30 de miliarde de forinţi (82,28 de milioane de dolari).

Nagy a anunţat că Executivul discută cu Fondul suveran Qatar Investment Authority (QIA) care vrea să cumpere cel puţin 10% din Aeroportul internaţional din Budapesta. „Vom lua o decizie împreună cu grupul francez de construcţii Vinci”, a declarat ministrul Economiei.

Luna trecută, vehiculul deţinut de statul ungar Corvinus International Investment şi grupul francez de construcţii Vinci SA au ajuns la un acord privind preluarea tuturor acţiunilor la Aeroportul Internaţional din Budapesta de la acţionarul majoritar AviAlliance şi acţionarii minoritari, într-o tranzacţie care evaluează aeroportul la 4,3 miliarde de euro. Ungaria va deţine o participaţie de 80% la aeroportul internaţional din Budapesta, iar Vinci va deţine restul acţiunilor.

Plasat pe locul 39 în clasamentul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa, hub-ul din Budapesta este considerat bijuteria coroanei pentru industriile turismului şi logisticii din Ungaria. Potrivit datelor Eurocontrol, aeroportul din Budapesta are o medie de 307 zboruri pe zi, la fel ca şi cel din Praga.

Aeroportul din Budapesta estimează că va atrage aproximativ 17 milioane de pasageri în acest an, în creştere faţă de 14,7 milioane anul trecut. Hub-ul a afişat un profit de 74 de milioane de euro în 2023, după ce veniturile au înregistrat o creştere anuală de 20% până la 338 de milioane de euro.