Statul va plăti salariile pentru 20 de locuri de muncă nou create per firmă

O nouă schemă de ajutor de stat este adusă în faţa firmelor de către Guvern. Conform ei, statul ar urma să finanţeze, nerambursabil, crearea a 20 de locuri de muncă de către o firmă, în anumite condiţii.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 10:31
Statul va plăti salariile pentru 20 de locuri de muncă nou create per firmă

Statul ar urma să dea sume nerambursabile pentru costurile salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 20 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiţii iniţiale. Prima plată a ajutorului de stat este condiționată de crearea a minimum 20 de noi locuri de muncă pentru aceeaşi locaţie a realizării investiţiei, dintre acestea minimum 3 locuri de muncă pentru lucrători defavorizaţi.

Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finanţare este 01.07.2014 – 31.12.2020. Plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2015-2025, în limita bugetului anual alocat schemei.

Bugetul maxim al schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării.

Potrivit, proiectului legislativ publicat azi de Finanţe, ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ şi contribuie la dezvoltarea regională şi se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.

Vedeţi aici proiectul

Cheltuieli eligibile

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă. Dar în anumite condiţii:

– locurile de muncă sunt create direct de un proiect de investiţii;
– locurile de muncă sunt create după data primirii acordului pentru finanţare, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării investiției.
– se iau în considerare locurile de muncă nou-create în cazul în care între angajaţi şi angajator sau întreprinderi asociate acestuia nu există raporturi de muncă în ultimele 12 luni anterior datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare.

Proiectele eligibile

Ca să se califice la ajutor, întreprinderea trebuie să adreseze Ministerului Finanţelor o cerere scrisă de acordare a ajutorului înainte de demararea investiţiei. Să aducădocumentaţia anexată cererii care să facă dovada că proiectul nu ar fi fost profitabil pentru întreprindere în regiunea respectivă sau nu ar fi fost realizat în regiunea respectivă, în absența ajutorului.

În cazul în care întreprinderea solicitantǎ demarează investiția anterior primirii acordului pentru finanțare, întreaga investiție nu este eligibilă.

Intensitatea brută a ajutorului de stat regional raportată la cheltuielile eligibile, nu poate depăşi următoarele procente:

Regiunea Bucureşti – 

Regiunile Vest şi Ilfov – 35%

Regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia – 50%

Sunt vizate 1.500 de firme

Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.500, se arată în document.

În luna februarie, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, premierul Victor Ponta a anunţat că a fost convenit ca statul să plătească jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă, iar ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că statul va suporta din costul salarial atât salariul net, cât şi taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabilă timp de şapte ani, cu începere de la 1 iulie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...