Totodată, creditele pentru locuinţele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporţie de maximum 40%, se arată într-un comunicat al Guvernului remis AGERPRES.
Executivul precizează că, în ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreşte a fi contractat prin Programul ‘Prima casă’.
Conform comunicatului, actul normativ adoptat joi modifică şi completează OUG 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ‘Prima casă’.
‘Prin diferenţierea categoriilor de locuinţe care pot fi achiziţionate în cadrul acestui program şi individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuinţelor achiziţionate se urmăreşte crearea de condiţii favorabile atât pentru creşterea fondului locativ, cât şi pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanţă cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului ‘Prima casă’ pentru 2017-2021, aprobată în şedinţa de guvern din 29 noiembrie’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, noile reglementări au fost adoptate prin OUG, pentru implementarea în regim de urgenţă, începând cu 1 ianuarie 2017, a liniilor directoare şi a obiectivelor stabilite pentru următorii 5 ani în cadrul Strategiei programului ‘Prima casă’, al cărei pilon principal este creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în România. În acest sens, va fi modificată şi legislaţia secundară aferentă Programului ‘Prima casă’ pentru a fi armonizată cu legislaţia primară şi cu principiile şi liniile directoare menţionate în strategie.
‘Conform actului normativ adoptat astăzi de Guvern, prin locuinţă nouă, în sensul programului ‘Prima casă’, se înţelege orice imobil care respectă condiţiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuinţelor noi şi locuinţele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau a reducerii riscului seismic’, se mai spune în comunicat.
De asemenea, pentru a asigura funcţionalitatea programului ‘Prima casă’ şi pentru a avea timpul necesar realizării noilor dezvoltări ale aplicaţiei informatice dedicate implementării programului, actul normativ introduce o dispoziţie tranzitorie. Conform acesteia, solicitările de acordare a unei finanţări garantate transmise cu încadrarea în limita plafonului de garantare alocat până la data intrării în vigoare a noii OUG se soluţionează prin aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii lor.
Guvernul precizează că, pentru anul 2016, Ministerul Finanţelor Publice a alocat un plafon total de garantare de 2.940,3 milioane de lei, din care 2.550 milioane de lei plafon nou alocat prin HG, restul reprezentând diferenţa rămasă nealocată/ neutilizată din 2015.
În perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost acordate 30.044 de garanţii, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei. În cadrul programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanţiilor acordate. Până în prezent au fost executate 508 garanţii.
Din 2009, când a fost lansat Programul ‘Prima casă’, şi până la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanţii, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanţări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei, se mai spune în comunicat.