Statul va pompa 2,6 miliarde de lei în industria de procesare a alimentelor. Cine va încasa banii

01 08. 2024
agricultura_bani_02134400_10533400_04129700_98192100

Vivendi Food SRL, un business cu sediul în București și afaceri în domeniul intermedierilor în comertul cu produse diverse, deținut potrivit termene.ro de către Țigănilă Mihail Răzvan, va încasa un ajutor de stat de 235,9 milioane de lei de stat prin programul Investalim, fiind unul dintre cei 41 de solicitanți eligibili  care au depus proiecte în cadrul sesiunii din 27 octombrie – 27 noiembrie 2023 și al sesiunii din 27 noiembrie – 27 decembrie 2023.

Compania, care a raportat anul trecut afaceri de 178,3 milioane de lei, după o creștere de 177% față de 2022 și un profit de 2,5 milioane , cu 48% peste nivelul anului anterior, a primit cel mai mare punctaj și urmează să investească în proiectul finanțat parțial de stat 406,4 milioane de lei. Acesta este cel mai mare proiect de investiții depus în perioada analizată la AFIR, pentru a fi finanțat parțial prin Investalim.

Urmează, atât după punctaj cât și după valoarea ajutorului de stat, de 234,8 milioane de lei,  proiectul companiei Barret Family SRL care are în plan investiții de 404,5 milioane de lei.

Din informațiile Termene.ro, compania Barret Family, cu afaceri de 111,3 milioane de lei și un profit net de 5,3 milioane de lei din cultivarea cerealelor, este controlată de Iancu Victor din Prahova.

Al treilea cel mai mare proiect ce va fi finanțat prin Investalim cu 226,5 milioane de lei, dintr-un total de 378,3 milioane de lei aparție grupului Cris-Tim,  liderul pieţei locale de carne procesată, cât şi al pieţei de ready meal, controlat de familia Timiș.

„Viziunea mea este ca, în trei-cinci ani, să ne consolidăm poziţia de lider al sectorului agroalimentar din România şi să începem scalarea business-ului în regiunea Balcanilor şi a Europei Centrale şi de Est”, a declarat în legătură cu acest proiect Radu Timiş Jr., CEO al Cris-Tim, grup care și-a bugetat pentru perioada următoare investiții de 75 de milioane de euro.

În România, Grupul deţine trei unităţi de producţie (mezeluri, lactate, „ready meal”), iar fabrica din Filipeştii de Pădure este una dintre cele mai moderne fabrici de mezeluri din ţară, cu o suprafaţă totală de aproape 70.000 de mp. Dintre cei 2.500 de angajaţi ai companiei, peste 1.500 lucrează direct în producţie.

Producatorul și retailerul de mezeluri din Mizil, Ana & Cornel, cu al cincilea punctaj în lista solicitanților eligibili, va derula un proiect de investiții de 279,2 milioane de lei din care ajutor de stat de 192,6 milioane de lei, în timp ce Lidas SRL, o afacere de familie în domeniile morărit şi panificaţie va primi un ajutor de stat de 173 de milioane de lei pentru un proiect ce va necesita investiții de 303,3 milioane de lei.

Sesiunea aferentă Schemei de Ajutor de Stat Investalim s-a derulat în perioada 27 octombrie  – 27 decembrie 2023, în cadrul căreia 49 de procesatori au depus on-line solicitări de finanțare în valoare totală de 613.497.371 de euro (aproximativ 3 miliarde de lei)  Cum doar 41 de proiecte au fost considerate eligibile, valoarea totală a finanțării pentru această perioasă se cifrează la 2,6 miliarde de lei.

Solicitanții care au fost declarați neeligibili pot depune contestații privind scrisoarea de respingere a cererii de acord de finanțare în termen de cinci zile lucrătoare de la data comunicării acesteia de către AFIR.

Schema de ajutor de stat Investalim  dispune pentru perioada 2023 – 2026 de un buget total de 590 de milioane de euro (2,9 miliarde de lei) , asigurat de la bugetul de stat și acordat de Guvernul României.

Finanțarea se acordă pentru înființarea sau modernizarea capacităților de producție existente din industria alimentară. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim de 57.750.000 de euro.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin sunt întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât și întreprinderi mari, înființate conform Legii nr. 31/ 1990. Pot beneficia de ajutor de stat pentru o singură activitate economică, respectiv un singur cod CAEN, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de acord pentru finanțare, criteriile de eligibilitate prevăzute de Ghidul solicitantului.

Activitățile eligibile pentru care se acordă finanțare prin schema de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea și conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, precum și fabricarea zahărului.