Telekom Romania Communications a informat, pe 24 septembrie, că scoate la vânzare prin licitaţie trei proprietăţi din centrul Bucureştiului, respectiv Palatul Telefoanelor, clădirea Tandem şi proprietatea din strada Matei Millo, preţul de pornire fiind de 21,6 milioane de euro. Valoarea de piaţă a pachetului este la nivelul altor proprietăţi similare ca dimensiune şi relevanţă şi a fost stabilită de evaluatori independenţi. Tranzacţia va fi derulată prin intermediul unei licitaţii, iar câştigătorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasă ofertă atât în ceea ce priveşte preţul, cât şi alte condiţii relevante în context.
MSI atrage atenţia asupra faptului că în conformitate cu ordinul ministrului culturii nr. 2314/2004, imobilul „Palatul Telefoanelor” se află pe lista monumentelor istorice, iar clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preemţiune a statului român (în cazul în care Ministerul Culturii nu îşi exercită acest drept în termenul prevăzut de legislaţie, acest drept se transferă autorităţii locale), sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.
Potrivit MSI, printr-o notă trimisă în luna iunie 2014, societatea Romtelecom a informat ministerul cu privire la faptul că Palatul Telefoanelor este clădire monument istoric şi că, după obţinerea aprobării vânzării de la Consiliul de Administraţie al societăţii, Romtelecom are obligaţia de a înştiinţa statul român, prin Ministerul Culturii, asupra intenţiei de vânzare.
În baza informării făcute de Ministerul pentru Societatea Informaţională, în şedinţa de Guvern din data de 18.06.2014, prin care era prezentată intenţia Romtelecom de a vinde imobilul şi/sau terenurile aferente „Palatului Telefoanelor”, a fost constituit, printr-un ordin al ministrului pentru societatea informaţională, un grup de lucru interministerial format din reprezentanţi ai ministerului de resort, ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Culturii şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Obiectivul grupului de lucru coordonat de Ministerul pentru Societatea Informaţională este acela de a pregăti în regim de urgenţă o analiză tehnică, economică şi juridică referitoare la situaţia imobilului „Palatul Telefoanelor”, analiză ce va fi prezentată sub forma unei note în cadrul şedinţei de Guvern.
În data de 27.08.2014 a avut loc o întâlnire a grupului de lucru cu reprezentanţii Romtelecom şi o prezentare a imobilului Palatul Telefoanelor. În cadrul întâlnirii a fost stabilită lista documentelor ce vor fi solicitate de la companie în vederea elaborării analizei tehnice, economice şi juridice cu privire la situaţia imobilului „Palatul Telefoanelor”. MSI precizează că, în prezent, în imobilul „Palatul Telefoanelor” sunt în funcţiune echipamente critice de comunicaţii a căror colocare este deosebit de costisitoare iar din punct de vedere tehnic necesită măsuri speciale.
În baza solicitării MSI, Romtelecom a transmis documentele solicitate, care, în prezent, se află la instituţiile ce fac parte din grupul de lucru, spre analiză şi elaborarea unui punct de vedere, care să fie integrat în nota finală de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului „Palatul Telefoanelor”, notă care să fie prezentată în şedinţa de Guvern.
„Ministerul pentru Societatea Informaţională preconizează finalizarea notei de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului ‘Palatul Telefoanelor’ în vederea stabilirii necesităţii şi oportunităţii exercitării dreptului de preemţiune al statului până la data de 17 octombrie 2014, în vederea prezentării în şedinţa de Guvern. De asemenea, menţionăm faptul că, în cadrul SC Romtelecom SA funcţionează o comisie de analiză şi evaluare a patrimoniului societăţii, comisie care analizează rapoartele de evaluare a activelor imobiliare. În cadrul acestei comisii, reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informaţională a reiterat faptul că la nivel guvernamental se face o analiză din punct de vedere tehnic, economic şi juridic de către un grup de lucru interministerial. În cadrul comisiei s-a dispus amânarea analizei necesare cu privire la imobilul ‘Palatul Telefoanelor'”, menţionează MSI, într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Consiliul de Administraţie al Telekom Romania, din data de 16.09.2014, a fost aprobată începerea procesului de definire a termenilor şi condiţiilor de vânzare şi ulterior de închiriere a unor spaţii din Palatul Telefoanelor.
„Având în vedere asigurarea condiţiilor necesare de transparenţă, Ministerul pentru Societatea Informaţională supune spre dezbatere publică, tuturor părţilor interesate, procesul decizional de exercitare a dreptului de preemţiune al statului cu privire la imobilul ‘Palatul Telefoanelor'”, se specifică în comunicat.
MSI subliniază că, în baza prevederilor legale, respectiv Legea nr. 442/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, la art.4 se menţionează că monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune al statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.
De asemenea, legea prevede că termenul de exercitare a dreptului de preemţiune al statului este de maximum 25 de zile de la data înregistrării înştiinţării, documentaţiei şi a propunerii de răspuns la Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, la serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, iar titularii dreptului de preemţiune vor prevedea în bugetul propriu sumele necesare destinate exercitării dreptului de preemţiune. Valoarea de achiziţionare se negociază cu vânzătorul, conform legii.
În cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor nu îşi exercită dreptul de preemţiune în termenul prevăzut, acest drept se transferă autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile, se mai arată în comunIcat.