Statul vrea să atragă nomazii digitali: România are un potenţial uriaş pentru că avem o viteză de internet bună și chirii mici

Guvernul vrea să atragă nomazii digitali să vină și să lucreze în România, atuurile țări noastre fiind o viteză de internet bună, conectivitate bună şi un cost de trai scăzut. Nomazii digitali sunt acele persoane care folosesc tehnologia cât mai mult posibil pentru a lucra de la distanță și care, în același timp, călătoresc în jurul lumii.
Lidia Neagu - mar, 27 apr. 2021, 14:01
Statul vrea să atragă nomazii digitali: România are un potenţial uriaş pentru că avem o viteză de internet bună și chirii mici

Acești lucrători lucrează de la distanță din țări străine, pentru un angajator din afara statului în care se află. Acest lucru se realizează adesea prin utilizarea de dispozitive care au capacități de internet wireless, cum ar fi smartphone-urile sau hotspoturile mobile, astfel că o conexiune foarte bună la internet este o condiție indispensabilă pentru acest gen de lucrători.

În acest context, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi Diana Buzoianu, parlamentar PLUS, au iniţiat un proiect de lege prin care propun introducerea unei vize de lucru pentru nomazii digitali şi pe care l-au prezentat marţi.

”Vorbim despre străinii care ar veni aici, în România, pentru a investi, pentru a consuma resurse aici, deci o metodă, un instrument prin care noi să atragem resurse în economia România (…) România are un potenţial uriaş pentru că bifează deja nişte criterii esenţiale care o încadrează în topul ţărilor care ar putea să atragă nomazii digitali: avem o viteză de internet bună, avem conectivitate bună şi un cost de trai scăzut”, a declarat Diana Buzoianu în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, ministrul Ciprian Teleman a spus că nomazii digitali vor avea posibilitatea să lucreze până la doi ani în România şi că unul dintre lucrurile esenţiale pentru aceşti nomazi va fi asigurarea unei bune conectivităţi la internet.

”Este un lucru care aduce România în lumea modernă, unul dintre acele lucruri mici care sunt aşteptate. Nomazii digitali vor avea posibilitatea să lucreze până la doi ani în România. Unul dintre lucrurile esenţiale pentru aceşti nomazi va fi asigurarea conectivităţii la un standard de minimum 100 MB pe secundă, cu acoperire de 99% din teritoriul naţional. Din punct de vedere economic, acest lucru va ridica valoarea teritoriului, iar pe de altă parte creează condiţii pentru ca aceşti nomazi digitali să aleagă locuri unde nu există aglomeraţie, nu există poluare şi unde au facilităţi uzuale la îndemână, în proximitate şi este a doua mare direcţie de reformă pe care am prins-o în PNRR”, a spus Teleman.

Buzoianu a explicat că proiectul de lege a fost preluat din Croaţia fiind modificate doar câteva articole. Viza va putea fi obţinută la fel ca orice altă viză în monentul de faţă.

Impactul în ecomomia României

Potrivit Dianei Buzoianu, dacă România reușește să atragă chiar și numai 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui aproximativ 2.000 de euro pe lună, s-ar strânge circa 50 de milioane de euro în economia națională.

„Argetina, care acum se află în ultimele stadii să implementenze viza pentru nomazii digitali, aproximează că vor fi aduşi în economia naţională peste 140 milioane de dolari doar până în 2023”, a explicat Buzoianu.

Totodată, Buzoianu crede că aceste persoane ar putea să deschidă startup-uri în România, pe modelul din Estonia, ţară recunoscută pentru simplitatea şi rapiditatea cu care se poate înfiinţa o firmă şi în care doar anul trecut au fost deschise 12.000 de companii noi.

„România are un potenţial uriaş turistic şi un potenţial uriaş de a fi unul dintre statele principale care să atragă aceşti nomazi digitali, dar ţine doar de noi să dăm României instrumentele cu care să treacă de la potenţial la realitate”, a punctat parlamentara.

Teleman consideră că România are o fiscalitate foarte bună, ceea ce i-ar putea încuraja pe unii dintre nomazi să deschidă startup-uri la noi în ţară.

Nomazii digitali nu vor avea beneficii fiscale, şi nici nu vor fi taxaţi dublu – o dată în România şi încă o dată în ţara angajatorului.

Totuşi, potrivit iniţiatorei acestei legi, viza pentru nomazii digitali nu va fi suficientă pentru a îi atrage, ci vor trebui coroborate mai multe măsuri pe care România trebuie să le implementeze, dar „poate fi un început bun” pentru a-i atrage pe străini.

Te-ar mai putea interesa și
De ce a semnat OMV Petrom cu nemții de la Uniper contractul de vânzare a gazelor din Marea Neagră
De ce a semnat OMV Petrom cu nemții de la Uniper contractul de vânzare a gazelor din Marea Neagră
OMV Petrom, unul dintre titularii blocului Neptun Deep din Marea Neagră românească, alături de compania de stat Romgaz, spune că practica de a contracta în avans gazele care urmează să fie......
Credit Europe Bank SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă
Credit Europe Bank SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă
Credit Europe Bank (România) SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă Credit Europe Bank NV, iar începând cu ...
Deși prețurile locuințelor din România nu au crescut în ritmul din alte țări estice, chiriile rămân mai accesibile
Deși prețurile locuințelor din România nu au crescut în ritmul din alte țări estice, chiriile rămân mai accesibile
Creșterea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea prețurilor a îmbunătățit accesibilitatea locuințelor ...
Ce preţuri vor plăti români pentru energie electrică şi gaze după 1 aprilie 2025 – Trei scenarii pentru facturile populației (AEI)
Ce preţuri vor plăti români pentru energie electrică şi gaze după 1 aprilie 2025 – Trei scenarii pentru facturile ...
Anul 2025, pe lângă multiplele schimbări fiscale şi creşteri de taxe, vine şi cu întrebări referitoare la preţurile ...