Statul vrea să garanteze cu 50% creditele imobiliare transformate în lei, cu discount de 15% la sold

Economica.net
06 10. 2015
house-keys_38235300

„Astăzi (marţi – n.r.) a fost o discuţie procedurală, pe chestiuni de principiu în ideea că încercăm să găsim soluţie. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finanţe, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de bază să fie tranformate în amnedamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall – n.r.)”, a declarat preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, potrivit Mediafax.

Birchall a iniţiat anul trecut un proiect legislativ pentru conversia creditelor din monede străine în lei, pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene 17/2014.

După apariţia crizei francului elveţian, la jumătatea lunii ianuarie, deputatul a introdus un amendament în proiectul de lege care prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei, măsură atacată de reprezentanţii băncilor.

„Împreună cu membrii Comisiei şi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, am hotărât ca propunerile venite din partea MFP să fie incluse în proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cât mai curând o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Am încredere că în cel mai scurt timp vom putea trimite în plen o soluţie concretă”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook după încheierea şedinţei comisiei.

La finalul lunii iulie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma că proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei suportă extinderea plafonului garanţiilor acordate de stat, de 1 miliard lei în varianta iniţială prezentată de predecesorul său, în funcţie de necesităţile pieţei, urmând să fie eliminate anumite restricţii.

El a stabilit la acel moment cu AURSF şi reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum şi cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă, stabilit iniţial la 300.000 de lei.

Teodorovici a adăugat că rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul iniţial, reprezentanţii debitorilor în franci elveţieni solicitând o reducere de 25%.