Ştefan Nicolae: IDSA ar putea să atragă din proiecte de cercetare până la 50% din cheltuielile cu finanţarea
‘Sunt nemulţumit ca manager că sunt limitate soluţiile de atragere de bani din afara fondurilor publice. Institutul se hrăneşte cu bani publici, circa 97% din cheltuielile de finanţare provin anual din bani publici, ceea ce înseamnă foarte mult, în condiţiile în care am putea să atragem foarte uşor între 10% şi până la cel mult 50% din aceste cheltuieli. Avem un buget de 3 milioane de euro anual, adică în jur de 13 milioane de lei şi ar fi uşor să atragem câteva milioane dacă am primi acordul ca ANSVSA să lanseze teme de cercetare’, a spus Nicolae.
Acesta a precizat că IDSA poate sa participe la programe de cercetare organizate de terţi, dar din păcate ANSVSA, în subordinea căreia funcţionează institutul, nu poate lansa şi finanţa astfel de proiecte de cercetare, conform actualei legislaţii de funcţionare a Autorităţii.
‘IDCA poate contracteze astfel de teme de cercetare şi poate participa în calitate de partener dar pe teme contractate de alţii. Este necesară modificarea legislaţiei’, a explicat şeful IDSA.
În vederea realizării acestor obiective, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a subliniat că este necesară modificarea Ordonanţei 42 care se referă nu numai la posibilitatea Autorităţii şi a institutelor din subordine să atragă fonduri pe zona de cercetare dar şi la alte aspecte care ţin de această profesie.
‘Suntem în procedura legală de elaborare a acestor modificări. Trebuie să urmeze o procedură parlamentară, pentru că atunci când s-a înfiinţat Autoritatea, în urmă cu 10 ani, nu s-au luat în considerare aceste aspecte. Este un obiectiv al meu ca Institutul să poată să dezvolte teme de cercetare, iar facultăţile de specialitate să poată să abordeze şi alte zone de interes veterinar precum biotehnologiile în domeniul creşterii animalelor şi posibilitatea unui centru naţional de începere a cercetărilor de clonare la animale. Sperăm ca până la finele anului să putem face aceste modificări ca în 2015 să gândim teme de cercetare care vin în sprijinul medicilor veterinari, dar şi a sănătăţii omului’, a arătat Vladimir Mănăstireanu.
IDSA se află în subordinea ANSVSA şi are o experienţă de 50 de ani, însă tehnicile de laborator, aparatura folosită şi sistemul informatic sunt printre cele mai perfomante din Europa.