‘La Piaţa Sudului, datorită timpului favorabil, lucrările au început să demareze în ceea ce priveşte implementarea reţelei de energie de medie tensiune, a canalizării. Lucrările sunt în grafic, aşa cum am hotărât cu constructorul, sper să avem parte în continuare de vreme frumoasă, astfel încât ei să procedeze la turnarea plăcii intermediare şi, de ce nu, dacă vremea ne permite, să putem finaliza toate cele patru pasaje pietonale’, a spus acesta.
Proiectul privind pasajul de la Piaţa Sudului presupune realizarea unui pasaj subteran rutier pentru a face legătura dintre Calea Văcăreşti şi strada Niţu Vasile, dar şi amenajarea a patru pasaje pietonale de-a lungul celui rutier şi către staţiile de tramvai.
De asemenea, proiectul vizează modernizarea carosabilului în intersecţia Calea Văcăreşti – Olteniţei – Niţu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea de legături pietonale printr-un pasaj subteran între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiilor de tramvai aflate pe şoseaua Olteniţei.
Referitor la podul Ciurel, unde tribunalul a obligat Primăria să demoleze ce a construit, autorizaţia de construire fiind emisă ilegal, primarul interimar a spus că a convocat un comandament de lucru.
„În cursul zilei de miercuri am convocat comandament de lucru al tuturor factorilor implicaţi pe acest proiect. Vreau să ştiu odată motivarea instanţei, nu vreau să încălcăm legea, trebuie să fim exacţi în ceea ce priveşte costul a ceea ce s-a realizat acum, dacă instanţa ne motivează că lucrările trebuie stopate şi în ce sens ele trebuie stopate, deci până nu văd motivarea nu vreau să mă pronunţ. Miercuri voi avea o şedinţă’, a spus acesta, luni, întrebat de jurnalişti, după şedinţa CGMB, ce se va întâmpla în acest caz având în vedere hotărârea instanţei.
Richard Radu, consilier CGMB, explica vinerea trecută că Primăria Capitalei are toate avizele necesare pentru acest pod.
”Hotărârea Tribunalului Bucureşti prin care este solicitată anularea autorizaţiei de construire nr. 2/27.01.2014, emisă de PMB, nu este definitivă. Primăria Capitalei va face recurs. Acesta este un proces vechi, a început în 2012. În calitatea mea de consilier în CGMB, alături de colegii mei, l-am mandatat pe primarul general să declanşeze procedurile de expropriere. Daneş Mihai a fost expropriat conform legii, nemulţumirea acestuia survenind din alte cauze decât cele pecuniare. Avem speranţa că nu vom pierde de două ori mai mulţi bani decât cei alocaţi până în prezent pentru construirea a 40% din proiect’, a spus Richard Radu.
Potrivit acestuia, proiectul referitor la podul Ciurel presupune un drum expres pentru asigurarea legăturii autostrăzii Bucureşti-Piteşti cu Splaiul Independenţei.
‘Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti. Acest drum expres va asigura legătura autostrăzii Bucureşti-Piteşti cu Splaiul Independenţei la Podul Ciurel şi va reprezenta o arteră de mare viteză de trecere de la regimul de autostradă la regimul instituit pentru arterele orăşeneşti. Faţă de reţeaua stradală majoră a oraşului Bucureşti drumul expres reprezintă o dublare a bulevardului Iuliu Maniu, între Şoseaua de Centură şi Pasajul Lujerului ale căror încărcări de trafic sunt maxime’, a explicat Richard Radu.
Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, pe 30 august 2012, în şedinţă, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ‘Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti’.