Ştefănescu, COTAR: Am semnat un protocol cu reprezentanţii Guvernului. Aşteptăm 30 de zile pentru eradicarea transportului neautorizat
‘Azi am ajuns la concluzia că, într-adevăr, cineva dezinformează Guvernul. Primul ministru nu a fost informat de doleanţele noastre. Pot să vă spun un singur lucru. Ţinând cont că primul ministru primeşte delegaţia primului ministru de la Georgia, a împuternicit reprezentanţii Guvernului să semneze un protocol şi vă citesc 2 rânduri: va fi promovat în maxim 30 de zile proiectul de Ordonanţă de urgenţă cu privire la modificarea Legii nr. 38, privind transportul în regim de taxi şi regim de închiriere, transmis în consultare prealabilă de Ministerul Transporturilor către MAI şi MDRAP, administraţiei publice şi fondurilor europene. Proiectul a fost întocmit în urma discuţiilor cu reprezentanţii noştri, ai transportatorilor’, a afirmat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
Preşedintele COTAR a spus că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, şi, telefonic, cu ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, transportatorii vor renunţa la acţiunile de protest ce erau anunţate pentru următoarele două zile.
‘Se va menţine dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucureşti – Ilfov. Sub rezerva deplină a acestor condiţii, reprezentanţii noştri, transportatorii, renunţă la acţiunile de protest anunţate în 26, 27 şi 28 aprilie. Nu putem decât să tragem un semnal de alarmă către Guvernul României, să nu ne ia în glumă. Aşteptăm aceste 30 de zile pentru eradicarea transportului neautorizat din România, nelicenţiat, în aşa fel încât toţi cei prezenţi şi toţi cei care au stat astăzi în ţară, în garaje, aşteptând semnalul nostru, să poată să îşi desfăşoare activitatea conform legilor în vigoare. Vă mulţumesc, declar mitingul de astăzi închis!’, a spus Ştefănescu
Acesta a menţionat, totodată, că transportatorii au cerut autorităţilor numai lucruri pertinente.
‘Înseamnă că din cadrul Legii 38 (Legea Taximetriei 38/2003) se va scoate acea sintagmă, în aşa fel încât poliţiştii rutieri, organele abilitate ale statului, să ia toate măsurile legale împotriva celor care pe teritoriul României vor mai face transport neautorizat, nelicenţiat. (…) eu zic că am cerut lucruri pertinente, tocmai de aceea probabil ni s-au dat atât de repede. (…). Prim ministrul l-a împuternicit pe ministrul Petrea, al Dialogului Social, au discutat, a discutat şi împreună cu doamna Shaideh (ministrul Dezvoltării, n.r.), telefonic, şi într-adevăr au căzut de acord să semneze protocolul cu reprezentanţii noştri, protocol care, uitaţi, nu cerem bani, nu cerem subvenţii, nu cerem nimic, cerem ca toată lumea să respecte o lege, atâta tot’, a mai spus preşedintele COTAR.
El a subliniat că, în cazul în care acest termen de 30 de zile nu se respectă, protestele vor fi reluate ‘şi atunci vor fi toate coloanele din ţară’.
‘Aici scrie că în termen de 30 de zile. Nici nu vreau să spun ce se va întâmpla dacă nu. Noi astăzi am venit 2.500-3.000, număr mic. Data viitoare vor fi toate coloanele din ţară, dar eu sunt sigur că primul ministru nu a ştiut şi nu va exista o dată viitoare, mă refer cel puţin la acest proiect’, a precizat Ştefănescu care a adăugat că ‘Uber nu va fi interzis, sau vreo activitate. Înseamnă că toată lumea care va face transport de persoane, indiferent cum, va fi autorizat, altfel nu va putea să îl facă’.
Totodată, preşedintele COTAR le-a reamintit transportatorilor că ‘au de dus în continuare o luptă’, cea legată de RCA, în condiţiile în care pe 18 mai expiră răgazul dat de către Guvern, de către ASF, privind cuantumul poliţei RCA.
‘Aşteptăm şi sperăm să iasă, într-adevăr, o lege adevărată pentru următorii 20 de ani’, a spus Ştefănescu.
Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au organizat miercuri o acţiune de protest în faţa Guvernului, la care au participat atât taximetrişti cât şi şoferi de microbuze, şi care era programată să se încheie la ora 21:00.
Reprezentanţii transportatorilor solicitau autorităţilor scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat şi a tuturor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare.
În plus, aceştia cereau scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitaţii şi nu au câştigat dreptul de a le opera.
Totodată, COTAR solicitau anularea hotărârii de Consiliu General prin care s-a decis introducerea RATB pe toate traseele dintre Bucureşti şi Ilfov care au fost scoase la licitaţie şi câştigate, apoi operate, conform legii, de transportatorii privaţi. Potrivit sursei citate, CGMB comite astfel două abuzuri majore, făcând concurenţă neloială transportatorilor privaţi care au investit peste 25 de milioane de euro în afacerile pe care le pune acum în pericol şi prin decizia de a subvenţiona din banii bucureştenilor transportul din Ilfov.