Ştefănescu (COTAR): Guvernul creează un paradis fiscal pentru aplicaţiile de ridesharing. Taximetriştii fac liste pentru greva foamei
„Motivul pentru care am venit aici (la protestul din Piaţa Victoriei, n.r.) este unul singur, declaraţia domnului vicepremier Suciu (Daniel Suciu, n.r.) în care domnia sa îşi asumă singur o ordonanţă de urgenţă pentru legalizarea pirateriei în România. Nu avem nimic de comentat în ceea ce priveşte să dăm afară o entitate din România, nu ne permitem aşa ceva, dar vrem o concurenţă loială. Pentru noi o concurenţă loială pentru aceeaşi activitate nu înseamnă o lege separată, un cadru legislativ separat faţă de cel al nostru, precum un paradis fiscal creat numai pentru unii, ci înseamnă ca în Legea 38 să se prevadă un capitol separat, să îi prindem şi pe aceşti domni, să îi limităm, să avem aceleaşi criterii de autorizare, de funcţionare, de control şi de fiscalizare, şi atunci putem considera că avem o concurenţă loială. Dar ca să dăm o ordonanţă de urgenţă ca o lege separată pentru aceeaşi activitate, vedeţi că nu este nimeni de acord, din toată ţara, nu se poate aşa ceva, nu este admisibil, pentru că nu e normal”, a afirmat Vasile Ştefănescu.
Acesta a acuzat aplicaţiile de ridesharing că practică concurenţa neloială.
„Cu această ordonanţă se va legaliza o platformă, de exemplu, precum Bla Bla Car. Care Bla Bla Car face transport neautorizat, nelicenţiat, interjudeţean, de 7 + 1. Şi atunci oamenii ăştia care au investit în autobuze, au câştigat atribuiri, mâine va veni cineva şi le va zice: ‘stai puţin că eu am o lege separată şi fac pe lângă tine ce vreau’. E corect? Nu-i corect. Este greşit interpretat de unii oameni ai presei că noi nu vrem concurenţă. Noi vrem concurenţă, dar loială, nu cum vor unii guvernanţi, care la presiunea unor ambasade îi lasă pe ăştia să facă în continuare, să sifoneze banii afară din ţară. Nu e normal ca prin această ordonanţă să duci banii afară, în Olanda, să îţi opreşti acolo taxă de şmecherie de 25-30%, şi tu până la urmă eşti o simplă platformă, tu nici măcar nu ai maşini, nu ai nimic, te foloseşti de prostimea din ţară. Nu e corect”, a afirmat preşedintele COTAR.
Acesta a anunţat, în context, că participanţii la protest fac liste pentru intrarea în greva foamei.
„Vedem dacă alţii vor vrea să rămână aici şi după programul mitingului de azi, pentru că din câte am înţeles se fac liste şi pentru greva foamei, pentru că oamenii nu mai pot, sunt 150.000 de familii angrenate în această industrie, deci sunt 600.000 de persoane, ori nu putem să renunţăm. Nu înţelegem cum se distruge o activitate pentru a se crea un paradis fiscal pentru unii. Recunoaştem că sunt probleme în breasla noastră, dar asta nu înseamnă, dacă sunt probleme cu, să zicem, un coeficient de 5% din breasla noastră, asta nu înseamnă să pui la zid 95% din oameni. Nu este corect”, a afirmat preşedintele COTAR.
Acesta a solicitat Guvernului confiscarea banilor încasaţi de companiile de ridesharing.
„Domnule vicepremier Suciu, aceste entităţi declară în toată presa că de 4 ani funcţionează în România. Domnule vicepremier, aplicaţi legea! Dacă cineva execută o activitate neautorizată şi nelicenţiată conform legilor din România, toţi banii se confiscă! Nu am reuşit până acum să vin la masa Guvernului şi să ne facem o lege pentru noi. Aceste entităţi au acces astăzi, la masa Guvernului şi discută pe această lege pe care vor să o dea prin ordonanţă de urgenţă”, a adăugat Vasile Ştefănescu.
Sute de taxiuri au fost parcate în Piaţa Victoriei, miercuri, în cadrul protestului organizat de COTAR, transportatorii acuzând Guvernul că vor să emită o Ordonanţă de Urgenţă care ar menţine pirateria în sector.
„Cerem Guvernului să renunţe la OUG pentru legalizarea pirateriei în transportul rutier de persoane şi nu înţelegem de ce un vicepremier îi asigură pe ‘piraţi’ că le va rezolva problema prin OUG şi explică necesitatea legiferării prin ordonanţe de urgenţă ca necesitate, motivând urgenţa prin faptul că preşedintele României trimite legile Parlamentului înapoi, pentru modificare. Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării şi vicepremier, a făcut declaraţii din care reiese că s-a ocupat direct de construirea cadrului legislativ pentru menţinerea pe piaţă a platformelor care fac de mai mulţi ani transport ilegal, neautorizat şi nefiscalizat, iar protestul nostru este împotriva acestor practici care deja sunt la vedere”, a declarat Teodor Peşteleu, preşedintele COTAR-CNTR- filiala Timiş, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
În ultima lună, transportatorii au organizat mai multe proteste în capitală acuzând pirateria din sector.
Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor şi aplicaţiilor de ridesharing Uber şi Clever au precizat că este dreptul consumatorului de a alege asupra opţiunilor de transport subliniind, de asemenea, că mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţiile.
Solicitarea COTAR referitoare la eliminarea de pe piaţă a aplicaţiilor de transport arată frica de avans tehnologic, de modernizare şi de concurenţă, din nevoia de a conserva un sistem monopolist care ignoră complet nevoile pasagerilor, se arată într-un comunicat al Clever remis miercuri AGERPRES.
„Vrem să colaborăm cu industria de taxi aşa cum facem în alte ţări. De fapt, mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţia noastră. Însă nu vom fi niciodată de acord cu patronatele care se opun tehnologiei şi dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc şi aceste aplicaţii şi vor să aibă în continuare mai multe opţiuni de transport”, au menţionat, la rândul lor, reprezentanţii Uber România.
Vicepremierul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat luni că în cel mult două zile ordonanţa de urgenţă prin care se interzice pirateria în transportul auto va fi publicată în Monitorul Oficial.