‘Conflictul legat de estul Ucrainei a modificat multe lucruri din Europa de aşa natură încât populaţiile noastre poate nu au realizat încă cât este de periculos acest conflict, de fapt. (…) Însă nu are nimic de a face cu condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, pentru care acele state care încă nu sunt state membre trebuie să lucreze în continuare asiduu pentru a le atinge şi a le îndeplini. Ştiu că şi în România eforturile din ultimii ani sunt remarcabile, au fost accelerate. Ştiu că ultimul raport MCV scoate în evidenţă progresele atinse, mai ales în ceea ce priveşte întărirea independenţei justiţiei şi este acum misiunea miniştrilor de interne europeni să decidă următorii paşi. Suntem dispuşi să sprijinim acest proces de discuţie în mod deschis’, a afirmat, la Bucureşti, şeful diplomaţiei germane, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Bogdan Aurescu.
În context, Aurescu a spus că România este pregătită ‘pe deplin’ să asigure securitatea graniţei externe a Uniunii Europene şi să contribuie la întărirea securităţii spaţiului Schengen.
‘Aderarea României la spaţiul Schengen fără niciun fel de îndoială va întări securitatea spaţiului Schengen pentru că România acţionează deja ca un stat Schengen de facto. Avem foarte multe realizări din punctul de vedere al întăririi spaţiului european împotriva migraţiei ilegale, împotriva altor tipuri de ameninţări. Aderarea la spaţiul Schengen nu va face decât să ne crească eficienţa în acest tip de activitate şi evident că putem să dovedim aceste afirmaţii cu argumente concrete’, a susţinut ministrul român de Externe.