Conform oficialilor Stellantis, platforma STLA Large va intra în componența a cel puțin opt vehicule ale grupului și va susține caroserii diferite, de la hatchback-uri și sedan-uri la crossovere și SUV-uri. Primele mărci care își vor dota modele proprii cu noua platformă vor fi Dodge și Jeep, ulterior aceasta fiind alocată și unor modele Alfa Romeo, Chrysler și Maserati.
„Vehiculele cu dimensiuni mari bazate pe STLA Large reprezintă nucleul cererii clienților pe piețele globale de primă mână”, susțin cei de la Stellantis menționând și că primele opt modele având la bază această platformă vor ajunge pe piață până în 2026.
De altfel, platforma – a doua lansată după STLA Medium – va fi utilizată în mai multe uzine din Europa și America de Nord și va fi disponibilă într-o arhitectură BEV de 400 de volți și de 800 de volți, având ca obiectiv o autonomie maximă de 800 km. Flexibilitatea acesteia îi permite să susțină atât vehicule complet electrice cât și hibride sau strict termice.
Grupul Stellantis, cu sediul central în Olanda, a fost creat în urmă cu trei ani, când Fiat-Chrysler (FCA) a fuzionat cu PSA Peugeot – Citroen. Condusă de Carlos Tavares, compania și-a anunțat intenția de a dezvolta vehiculele tuturor mărcilor sale pe patru platforme STLA. Anul trecut a fost prezentată STLA Medium, acum STLA Large, și, în viitorul apropiat, vor intra în producție și platformele STLA Small și STLA Frame.
Ca parte a planurilor sale de electrificare Stellantis va investi peste 50 de miliarde de euro în următorul deceniu pentru a ajunge, până în 2030, la un portofoliu complet de autoturisme electrice (BEV) în Europa și la un mix electric de 50% pentru autoturisme și utilitare ușoare în SUA.
Odată cu prezentarea platformei STLA Large, șeful grupului Stellantis, Carlos Tavares, a susținut din nou că va evita să intre într-un război al prețurilor. „Dacă reduci prețurile fără să ții cont de realitatea costurilor tale, vei avea o baie de sânge”, a explicat oficialul menționând, fără a da detalii, că știe „o companie care a redus brutal prețurile și profitabilitatea ei s-a prăbușit brutal”.