Stellantis a semnat un acord cu Zeta Energy pentru dezvoltarea de baterii litiu-sulf, mai ieftine

Franco-italienii de la Stellantis au semnat un acord cu americanii de la Zeta Energy pentru a dezvolta baterii ieftine cu litiu-sulf pentru vehicule electrice, cu scopul de a le folosi până în 2030, au anunțat cele două companii.
Economica.net - vin, 06 dec. 2024, 10:49
Stellantis a semnat un acord cu Zeta Energy pentru dezvoltarea de baterii litiu-sulf, mai ieftine

Deoarece costurile bateriei au un impact semnificativ asupra prețurilor vehiculelor electrice, producătorii de automobile caută să dezvolte tehnologii alternative pentru a face vehiculele mai accesibile.

Spre deosebire de bateriile tradiționale cu litiu-ion, bateriile cu litiu-sulf nu folosesc materiale scumpe precum nichelul sau cobaltul, rezultând costuri de producție mai ieftine, deși au o durată de viață mai scurtă.

„Se așteaptă că bateriile cu litiu-sulf vor costa mai puțin de jumătate din prețul per kWh (kilowatt oră) față de bateriile litiu-ion actuale”, au afirmat într-o declarație comună Stellantis, al patrulea producător de automobile din lume și producătorul de baterii Zeta.

Acordul vizează dezvoltarea bateriilor mai ușoare, dar cu un potențial energetic comparabil cu cel al tehnologiei actuale litiu-ion, au spus aceștia.

„Acest lucru înseamnă potențial un pachet de baterii semnificativ mai ușor, cu aceeași energie utilizabilă ca și bateriile litiu-ion contemporane, permițând o autonomie mai mare, o manevrare îmbunătățită și o performanță îmbunătățită”.

O astfel de tehnologie ar putea crește viteza de încărcare rapidă a bateriei cu până la 50%, au spus companiile. Acordul include dezvoltarea pre-producție și planuri pentru producția viitoare până în 2030.

„Tehnologiile inovatoare ale bateriilor, cum ar fi litiu-sulful, pot susține angajamentul Stellantis față de neutralitatea carbonului până în 2038, asigurându-se în același timp că clienții noștri se bucură de o gamă optimă, performanță și accesibilitate”, a spus șeful tehnologiei Stellantis, Ned Curic.

Bateriile sunt destinate să fie fabricabile în cadrul tehnologiei existente de gigafabrica, bazându-se pe un lanț de aprovizionare scurt și în întregime intern în Europa sau America de Nord, au spus cele două companii.

Stellantis este, de asemenea, un susținător al startup-ului Lyten din Silicon Valley, care a anunțat în octombrie un plan de a investi peste 1 miliard de dolari pentru a construi prima gigafabrică din lume pentru baterii cu litiu-sulf în Nevada.

Te-ar mai putea interesa și
În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia
În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia
În porturile europene au ajuns anul trecut 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate rusești, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy,......
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce priveşte încercarea de a obţine Groenlanda, atât pentru ...
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Traderul de energie și gaze din Republica Moldova Energocom, controlat de stat, a anunțat semnarea unui contract bilateral ...
Holcim, Romcim și Heidelberg au fost amendate cu 43,7 milioane de euro de către Consiliul Concurenței. Producătorii de ciment s-au înțeles asupra prețurilor
Holcim, Romcim și Heidelberg au fost amendate cu 43,7 milioane de euro de către Consiliul Concurenței. Producătorii de ...
Consiliul Concurenţei a sancţionat Holcim Romania S.A., Romcim S.A. și Heidelberg Materials România S.A. cu amenzi în ...