Potrivit surselor, proprietarii Gefco lucrează cu băncile JP Morgan şi Rothschild pentru vânzarea companiei, iar potenţialii cumpărători au fost contactaţi pentru a-şi exprima interesul.
Înfiinţată în 1949, Gefco are 11.500 de angajaţi în 47 de ţări, printre care se numără şi România. Compania vinde servicii de transport producătorilor auto Stellantis, Ford, Renault, Skoda şi Toyota dar şi altor companii precum Nestle şi Electrolux.
În 2020, închiderile de uzine şi de reprezentanţe auto au amânat deciziile de cumpărare de automobile ale consumatorilor, astfel că cifra de afaceri a Gefco a scăzut cu 20%, până la 3,8 miliarde de euro, în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 32%, până la 140 de milioane de euro.
Între timp, însă, pieţele auto şi-au revenit astfel că în luna mai înmatriculările de autoturisme în Europa au crescut cu 74%, a treilea lună consecutivă de creştere puternică. În acest condiţii, sursele citate de Reuters se aşteaptă ca Gefco să realizeze în acest an un profit operaţional de 345 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de euro.
În 2012, constructorul auto francez PSA Group a vândut o participaţie de 75% din acţiunile Gefco către Russian Railways pentru 800 de milioane de euro. PSA Group a devenit Stellantis anul trecut după fuziunea cu constructorul auto italian FCA.
Stellantis rămâne în continuare principalul client al Gefco, fiind responsabil pentru aproximativ jumătate din veniturile sale, şi a anunţat deja că îşi va reduce afacerile cu Gefco, ceea ce a afectat evaluarea companiei. La rândul său, Russian Railways intenţiona iniţial să îşi extindă afacerile din logistică după preluarea Gefco, dar câţiva ani mai târziu şi-a modificat planurile şi a vândut operatorul rus de transport feroviar Transcontainer.