‘Guvernul şi ministerele ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte instituţii publice în ceea ce priveşte gradul de transparenţă. Credem că se impune o transparentizare mai mare a acţiunilor luate în şedinţele de Guvern. Mai nou, memorandumurile aprobate de Guvern sunt publicate şi suntem în discuţii şi cu privire la publicarea stenogramelor’, a spus Liseţchi, în cadrul summitului afacerilor publice, organizat marţi de Asociaţia Registrului Român de Lobby.
El a arătat că ministerul pe care îl reprezintă a făcut mai multe demersuri cu privire la transparentizarea instituţiilor publice.
‘Am mers din minister în minister cu un mesaj de parteneriat, să vedem cum am putea identifica cele mai reprezentative probleme. Am avut întâlniri cu reprezentanţii societăţii civile şi am vorbit despre cum putem pune în aplicare cât mai eficient cele două legi: 544/2001 (privind accesul la informaţiile de interes public – n.r.) şi 52/2003 (privind transparenţa decizională în administraţia publică – n.r.). Unii propun o schimbare dramatică a legilor şi norme care să fie mai clare, iar alţii spun că legea este bună şi că avem o problemă de aplicabilitate’, a precizat Liseţchi.
Potrivit acestuia, s-a constat că există interpretări diferite ale legii şi ale normelor în cadrul diferitelor instituţii, iar aplicarea ei este neuniformă.
‘De exemplu, unii înţeleg prin acte normative orice act, de la ordin de ministru la hotărâri de Guvern, iar alţii spun că ordinul de ministru este mai degrabă un act intern. Astfel că trebuie făcut ceva pentru uniformizarea comportamentelor. Dacă exemplul este la guvern, şi restul instituţiilor publice vor merge spre aceeaşi direcţie. În plus, schimbarea de comportament ar trebui să înceapă cu instituţiile publice, abia apoi să avem pretenţii şi de la alte medii’, a continuat Mihai Liseţchi.