Stiglitz: Spania este într-o ‘depresie’ mai gravă decât criza din 1929

Economia Spaniei este într-o 'depresie' mai gravă decât criza din 1929, cunoscută ca Marea Depresie (Marea Criză Economică, 1929-1933), a apreciat joi economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie pe 2001, potrivit EFE.
Economica.net - joi, 06 mart. 2014, 16:18
Stiglitz: Spania este într-o 'depresie' mai gravă decât criza din 1929

Mai multe ţări din Europa sunt într-o ‘depresie’, oamenii nu vorbesc despre aceasta pentru că uneori este chiar un semn de lipsă de educaţie folosirea cuvântului ‘depresie’, pentru că este deprimant, însă realitatea este că mai multe ţări din Europa, inclusiv Grecia şi Spania, sunt într-o ‘depresie’, a afirmat Joseph Stiglitz.

Laureatul Premiului Nobel, care a participat joi la conferinţa anuală privind Economia Progresistă organizată de grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a adăugat că recesiunea înregistrată de economiile acestor ţări este ‘mai gravă decât pe vremea Marii Depresii’.

El a precizat că, în multe astfel de ţări, veniturile cetăţenilor sunt mai mici decât nivelurile anterioare crizei şi a subliniat că, în ultimii ani, a crescut şi ‘inegalitatea’. Potrivit economistului, inegalitatea este îngrijorătoare întrucât, pe lângă faptul că era foarte mare înainte de criză, recesiunea chiar o agravează. Ea afectează clasele de jos, dar şi pe cele medii, înregistrându-se un înalt nivel de şomaj.

‘Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este acela de a da un loc de muncă oamenilor din clasele de jos, iar acesta este unul dintre lucrurile pe care Europa le face cel mai prost’, a spus Joseph Stiglitz.

Potrivit acestuia, inegalitatea nu se referă numai la venituri, ci are legătură şi cu chestiuni precum accesul la educaţie sau la sănătate şi egalitatea şanselor. ‘Nu ar trebui să ne concentrăm numai asupra Produsului Intern Brut’, a mai declarat laureatul Premiului Nobel pentru Economie.

Joseph Stiglitz a avertizat, de asemenea, că inegalitatea ‘dăunează democraţiei’ şi şi-a exprimat regretul că se avansează tot mai mult spre o situaţie în care ‘un dolar (echivalează cu) un vot’, în locul tradiţionalei ‘o persoană, un vot’.

Te-ar mai putea interesa și
Creşterea capacităţii de energie solară în Europa încetineşte
Creşterea capacităţii de energie solară în Europa încetineşte
Dezvoltarea instalaţiilor pe bază de energie solară în Europa a fost de doar 4% în 2024, după ani de creşteri de peste 10%, arată datele din industrie publicate marţi, care sporesc temerile......
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Turcii de la Makyol au început lucrările la primul pod
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Turcii de la Makyol au început lucrările la primul pod
Au început lucrările la primul pod de pe autostrada A13 Sibiu – Făgăraș, a anunțat marți Direcția Regională de ...
Ucraina revendică asasinarea la Moscova a unui înalt responsabil al armatei ruse, un „criminal de război”
Ucraina revendică asasinarea la Moscova a unui înalt responsabil al armatei ruse, un „criminal de război”
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a revendicat asasinarea unui responsabil de rang înalt al armatei ruse marţi ...
Carrefour mizează pe proximitate în 2025, formatul cu cea mai mare creștere. Și-a planificat peste 40 de Express sub 100 de mp, dublu față de anul acesta
Carrefour mizează pe proximitate în 2025, formatul cu cea mai mare creștere. Și-a planificat peste 40 de Express sub ...
Carrefour România vrea să-și extindă rețeua de magazine de proximitate Express cu peste 40 de unități anul viitor, ...