Stiglitz: Spania este într-o ‘depresie’ mai gravă decât criza din 1929
Mai multe ţări din Europa sunt într-o ‘depresie’, oamenii nu vorbesc despre aceasta pentru că uneori este chiar un semn de lipsă de educaţie folosirea cuvântului ‘depresie’, pentru că este deprimant, însă realitatea este că mai multe ţări din Europa, inclusiv Grecia şi Spania, sunt într-o ‘depresie’, a afirmat Joseph Stiglitz.
Laureatul Premiului Nobel, care a participat joi la conferinţa anuală privind Economia Progresistă organizată de grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a adăugat că recesiunea înregistrată de economiile acestor ţări este ‘mai gravă decât pe vremea Marii Depresii’.
El a precizat că, în multe astfel de ţări, veniturile cetăţenilor sunt mai mici decât nivelurile anterioare crizei şi a subliniat că, în ultimii ani, a crescut şi ‘inegalitatea’. Potrivit economistului, inegalitatea este îngrijorătoare întrucât, pe lângă faptul că era foarte mare înainte de criză, recesiunea chiar o agravează. Ea afectează clasele de jos, dar şi pe cele medii, înregistrându-se un înalt nivel de şomaj.
‘Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este acela de a da un loc de muncă oamenilor din clasele de jos, iar acesta este unul dintre lucrurile pe care Europa le face cel mai prost’, a spus Joseph Stiglitz.
Potrivit acestuia, inegalitatea nu se referă numai la venituri, ci are legătură şi cu chestiuni precum accesul la educaţie sau la sănătate şi egalitatea şanselor. ‘Nu ar trebui să ne concentrăm numai asupra Produsului Intern Brut’, a mai declarat laureatul Premiului Nobel pentru Economie.
Joseph Stiglitz a avertizat, de asemenea, că inegalitatea ‘dăunează democraţiei’ şi şi-a exprimat regretul că se avansează tot mai mult spre o situaţie în care ‘un dolar (echivalează cu) un vot’, în locul tradiţionalei ‘o persoană, un vot’.