Stimulentul de inserţie pentru părinţii care se întorc la lucru mai repede de 6 luni va fi majorat la 1.500 lei – Turcan

11 03. 2021
mama_si_copilul_38625500

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că joi vor fi puse în transparenţă decizională două proiecte de acte normative, unul dintre ele fiind o ordonanţă de urgenţă prin care va creşte stimulentul de reinserţie pentru părinţii care se întorc la muncă mai repede de 6 luni de la 650 lei la 1.500 lei.

„Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este să creştem gradul de ocupare, în condiţiile în care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei. Ne-am propus să elaborăm o serie de măsuri active care să sprijine deopotrivă şi angajaţii şi angajatorii. Astăzi am finalizat şi vom pune în transparenţă decizională două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuare activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm carul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului. Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum. Aşa, poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului. Aceste două proiecte intră astăzi în transparenţă decizională şi care vor face subiectul unor dezbateri publice, sunt convinsă, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu aceste proiecte în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptate”, a afirmat Raluca Turcan, joi într-o conferinţă de presă.

Ministrul Muncii a explicat că până în prezent foarte puţini părinţi au apelat la stimulul de reinserţie şi că speră ca un sfert din părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului să revină la muncă, în urma majorării cuantumului stimulului.

„Este o măsură care creşte veniturile părinţilor, care scade riscurile deprofesionalizării părintelui, asigură de asemenea o forţă de muncă necesară angajatorilor care erau în situaţia de a fi privaţi de sprijinul unui angajat care opta să stea doi ani de zile – sau trei ani de zile pentru copilul cu dizabilităţi – în concediul de creştere a copilului şi de asemenea este o măsură care aduce şi un plus financiar substanţial la bugetul statului. Această măsură de întoarcere în activitate înainte de 6 luni cu un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei, deci mult mai mare decât ceea ce exista până acum, şi anume 650 de lei, va fi completat de un alt proiect al nostru de construcţie de creşe şi grădiniţe la nivel naţional, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel încât să încurajăm părinţii să facă copii, dar în acelaşi timp să aibă şi posibilitatea să-i educe adecvat. Într-o primă etapă să-i supravegheze şi apoi să-i educe. Până acum, foarte, foarte puţini părinţi au optat să revină la muncă înainte de 6 luni (după naşterea copilului, prin solicitarea stimulentului, n.r.). Avem în total 178.000 de beneficiari de concediu de creştere a copilului şi noi sperăm ca o opţiune într-o primă etapă să fie în jur de 25%”, a încheiat Raluca Turcan.