Cum va crește stocarea energiei electrice în anii viitori la nivel global şi cum stă România la acest capitol

01 12. 2019
edp_parc_eolian_cobadin_statie_stocare_energie_49627500

Anul viitor, capacitatea de stocare la nivel global va fi de 25.000 MW, ceea ce înseamnă de două ori și jumătate consumul orar al României în perioadele de vârf. În 2030 ea va ajunge la 346.000 MW, iar în 2040 la 1.095.000 MW.

Datele apar în noua strategie a grupului energetic Enel, cea mai mare companie energetică europeană, prezentă și în România, pentru perioada 2020-2022, prezentată recent presei și analiștilor. Compania italiană a avut ca sursă a acestei prezentări datele Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Stocarea va fi de fapt și una dintre direcțiile în care merge strategia Enel în perioada următoare. Potrivit datelor prezentate de ei, dacă în 2015, Enel nu avea deloc capacitate de stocare, în 2019, aceasta este estimată să ajungă la 113 MW. În doar trei ani, capacitatea bateriilor operate de grupul italian va crește de patru ori și jumătate, ajungând la finalul anului 2022 la 439 MW.

Bateriile sunt una dintre sursele de echilibrare a rețelelor electrice, care, pe fondul tranziției energetice, trebuie să integreze cât mai mult producția de energie din surse regenerabile, care sunt prin definiție intermitente și mai puțin predictibile. Sistemul este în esență simplu: de exemplu când bate vântul mai mult decât estimarea, o parte din energia produsă suplimentar de turbinele eoliene nu este injectată direct în rețea, unde ar produce dezechilibre (un aport suplimentar de energie nu fusese prognozat și depășește consumul) ci este stocată în baterii pentru a fi injectată în rețea atunci când bate vântul mai puțin.

Potrivit unei prezentări făcute de analişitii BNEF chiar la Bucureşti, la evenimentul “Energy Transiyion 2019”, organizat de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), costul bateriilor a scăzut dramatic în ultimii ani. Mai precis cu 76%, din 2012 până acum. Dacă atunci soluţiile de stocare aveau un cost total (LCOE – levelized cost of energy) de 800 de dolari/MWh, acum acest cost al bateriilora coborât la sub 200 de dolari/MWh.

Eoliana şi bateria, mai ieftină decât centrala pe cărbune, în curând

Poate părea scump, dar prognozele BNEF indică faptul că utilizarea energiei eoliene şi a stocării la capacitate mare vor conduce la un cost al energiei mai mic decât cel al electricităţii produse pe cărbune, şi asta chiar în China.

Din prezentările celor de la BNEF, LCOE pentru o unitate nouă pe cărbune ar fi de circa 50 de dolari/MWh, în condiţiile în care pentru 1 MWh “nou” în eolian dar cu o capacitate de stocare de 50% ataşată, acesta este de peste 100 de dolari.

Calculele au fost făcute în cazul unei capacităţi noi de generare de 50 MW în eolian, la care este ataşată o capacitate de stocare de patru ore.

Undeva la orizontul anului 2025, costul celor două tehnologii va fi egal, după care cel al eolianului cu stocare va fi constant sub al cărbunelui. Evident, în situaţia din urmă costul creşte.

Costurile sunt deja mult mai apropiate dacă se ia în calcul o capacitate de stocare mai mică. Pentru aceiaşi 50 MW noi în eolian, dar cu 25% stocare pentru aceleaşi patru ore, LCOE este acum de circa 75 de dolari MWh. În doar doi ani va fi egal cu al cărbunelui

Situaţia de la noi

În România, stocarea este abia la început. Avem o singură baterie, de doar 1 MW, care a fost amplasată de compania portugheză EDP Renewables, care a investit în total un miliard de euro în România și are 520 MW instalați în regenerabile. EDP a montat unitatea de stocare a energiei, la un parc eolian pe care îl deține în localitatea Cobadin din Dobrogea și acum montează încă una.

„În acest moment avem în construcție a doua baterie de stocare a energiei, procesul este aproape de finalizare. Prima baterie pe care am pus-o în România stochează energia produsă de eoliene, a doua baterie – în momentul finalizării – va stoca energia produsă de panouri fotovoltaice. Deși investiția directă în baterii nu aduce un profit imediat, ea era necesară pentru prezența pe termen lung. Și cred că și piața, cumpărătorii de energie, vor solicita astfel de soluții de stocare”, ne-a declarat, în octombrie, João Manso Neto, CEO al EDP Renewables, prezent în România pentru a marca zece ani de prezență pe piața locală.