Stocul de spaţii industriale şi logistice din oraşele regionale, 1,3 milioane mp, cu 30% peste Bucureşti – studiu
Regiunea cu cel mai mare stoc din afara Capitalei este zona de Vest – 33%, urmată de Sud (31%) şi Nord-Vest (18%). Oraşele cel mai bine reprezentate din punct de vedere al dezvoltărilor realizate sunt, conform studiului DTZ Echinox, Timişoara (300.000 mp) şi Ploieşti (peste 250.000 mp), ambele cumulând aproximativ 50% din stocul naţional (excluzând Bucureşti).
În ultimii doi ani şi jumătate, volumul spaţiilor tranzacţionate în afara Capitalei a fost de aproximativ 400.000 mp. Regiunea de Vest, deşi are cel mai mic număr de locuitori, iar venitul mediu lunar este cel mai ridicat în comparaţie cu celelalte zone analizate, a atras 45% din cerere, cu 175.000 mp din total.
În Bucureşti, cererea raportată la aceeaşi perioadă a depăşit 250.000 mp, ea provenind în principal din segmentul logistic, retail şi comerţ online. În prima jumătate a acestui an s-au închiriat peste 80.000 mp în proiectele dezvoltate de marii jucători – P3, CTP şi Immofinanz.
Oraşele cele mai atractive pentru companiile noi care intră pe piaţă sau cele în căutare de extindere a unităţilor de producţie şi depozitare sunt Cluj, Sibiu, Braşov, Timişoara şi Ploieşti.
‘Cu siguranţă existenţa a peste 600 km de autostradă şi a două coridoare Pan Europene sunt motivele principale pentru care zonele Sud, Centru şi Vest sunt cele mai atractive regiuni pentru investiţii private. Până la finalul anului 2017 sunt aşteptate investiţii private în zonele de Centru şi Sud-Vest, sectorul auto păstrându-şi poziţia de lider’, a declarat Mihaela Gălăţeanu, Head of Research DTZ Echinox.
Per ansamblu, peste 70% din volumul investiţional privat înregistrat în afara Capitalei se regăseşte în regiunile Sud, Centru şi Vest.