Stocurile de alimente au devenit o chestiune atent urmărită în întreaga lume, după creşterea puternică a preţurilor alimentelor, care ameninţă să antreneze presiuni inflaţioniste într-o perioadă de politică monetară relaxată în SUA şi UE.
Indicele preţurilor alimentelor măsurat lunar de instituţia specializată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite a crescut în martie pentru cea de-a treia lună consecutiv, după o perioadă de declin după ce a atins în februarie 2011 maximul istoric.
Stocurile de cereale au scăzut puternic în sezonul 2010-2011, în urma interdicţiei impusă de Rusia pe exporturi, şi vor coborî în anul agricol 2011-2012 într-un ritm mai atenuat, potrivit analiştilor.
„Exporturile din Franţa către Africa de Nord au mers destul de bine, limitând orice eventuală reîmprospătare a stocurilor din Europa”, comentează un analist britanic de la Asociaţia Cultivatorilor de Cereale.
Consiliul Internaţional al Cerealelor estimează că stocurile de cereale din cele 27 de state UE vor scădea la 28,2 milioane tone până la finalul sezonului agricol 2011-2012, de la 31,7 milioane tone cu un an înainte.
La finele anului agricol 2009-2010, stocurile UE erau de 47 milioane tone.
Traderii şi analiştii francezi anticipează că stocurile de grâu de la sfârşitul acestui sezon vor fi scăzute, însă adecvate, iar sezonul următor ar trebui urmărit cu atenţie, deoarece estimările indică deja niveluri reduse ale recoltei din cauza efectelor unei ierni extrem de grele şi perioadelor îndelungate fără precipitaţii în Europa de Vest.
Şi analiştii germani se aşteaptă la scăderea stocurilor de cereale, după o recoltă slabă de grâu în 2011.
În Spania, unul dintre cei mai importatori, surse din piaţă estimează că stocurile de grâu sunt suficiente până la recoltele de grâu şi orz care vor începe în iunie.
Perspectivele pesimiste privind recoltele ameninţă însă să crească dependenţa Spaniei şi Portugaliei de importuri.
România a avut anul trecut un sezon agricol cu recolte record, inclusiv la grâu şi porumb, însă pentru acest an aşteptările sunt mai pesimiste.