Stoica: În trei ani, Catedrala Mântuirii Neamului va fi ridicată la faza roşu-gri

Catedrala Mântuirii Neamului va fi ridicată la faza roşu-gri, în trei ani, până la sfârşitul anului 2015, a anunţat, vineri, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, după ce a vizitat infrastructura viitorului lăcaş de cult.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 19:42
Stoica: În trei ani, Catedrala Mântuirii Neamului va fi ridicată la faza roşu-gri

„Lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale au fost terminate în doi ani, în următorii trei ani urmând a fi realizată suprastructura la faza roşu-gri, inclusiv tencuitul”, a declarat părintele Stoica, pentru AGERPRES.

Consilierul patriarhal de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române inginerul Petre Chiuţă a arătat că în urmă cu trei săptămâni au fost finalizate ”lucrările de turnare a betoanelor, de armare şi betonare”.

”În prezent ne aflăm în faza de recepţie a lucrărilor de infrastructură”, a precizat consilierul patriarhal.

El a explicat că, potrivit normelor urbanistice, viitorul edificiu de cult ortodox este asimilat unei clădiri din categoria P plus 14, incluzând marea cruce de 10 metri.

„Este vorba de nava centrală, care este undeva până la cota 54, după care începe Turla Pantocrator, care merge până la cota 320, zece metri reprezentând crucea”, a afirmat acesta.

Toate sălile ce compun infrastructura – una la cota minus 16, de cinci metri înălţime, o a doua la minus 11 înaltă de opt metri – au aceeaşi suprafaţă ca şi marea sală de la cota zero, respectându-se aceeaşi volumetrie; pe laturi, infrastructura mai include un etaj intermediar la minus 6,80, spaţii de circulaţie şi tehnice.

”Cota zero este situată la cinci metri deasupra terenului natural”, a mai spus Petre Chiuţă.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel a precizat că, după terminarea infrastructurii, „urmează o nouă licitaţie pentru constructorul care va face suprastructura, adică edificiul în continuare până la crucea de pe cea mai înaltă turlă, a Pantocratorului sau a Mântuitorului”.

„Deci, ne rugăm lui Dumnezeu mulţumindu-i pentru lucrările săvârşite până acum, 20 de metri de construcţie în pământ. Din aceşti 20 de metri, 4 metri sunt afară, dar de aici începe construcţia bisericii propriu-zise”, a spus Patriarhul Daniel.

Potrivit Patriarhiei Române, participanţii la pelerinajul de Florii îşi vor putea face o imagine despre cum arată infrastructura Catedralei, sâmbătă, când vor lua parte la slujba de binecuvântare care va fi oficiată pe planşeul de cotă 0.

Anul acesta, pelerinajul din Bucureşti organizat cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim va începe cu slujba Vecerniei, ce se va oficia pe platforma Catedralei Mântuirii Neamului.

După slujbă, se va citi rugăciunea de mulţumire pentru lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale, se vor sfinţi stâlpările, după care se va pleca în pelerinaj, mai precizează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Berarii României: Suntem undeva la pragul critic. Nu mai vorbim de o criză financiară, ci de una de încredere. Piața s-a stabilizat în 2024. Ce se va întâmpla cu prețurile
Berarii României: Suntem undeva la pragul critic. Nu mai vorbim de o criză financiară, ci de una de încredere. Piața ...
Piața berii s-a stabilizat în 2024, după trei ani de scăderi succesive, la 15 milioane de hectolitri, un prag considerat de producători critic având în vedere că, anterior, volumele vândute......
Cum va fi afectată România de creșterea preţurilor şi noua politică a SUA – Analiză EY România
Cum va fi afectată România de creșterea preţurilor şi noua politică a SUA – Analiză EY România
Creşterea preţurilor şi posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special ...
Soia se ieftinește cu 15% în 2025 în contextul războiului comercial SUA – China
Soia se ieftinește cu 15% în 2025 în contextul războiului comercial SUA – China
Soia este inclusă în măsurile comerciale de retorsiune luate de China împotriva Statelor Unite. China este cel mai mare ...
Proiect aprobat. ASF va lua circa 20 de milioane de euro pentru transformarea digitală a instituției
Proiect aprobat. ASF va lua circa 20 de milioane de euro pentru transformarea digitală a instituției
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arbitrul asigurărilor, pensiilor private și al pieței de capital, anunță ...