„Lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale au fost terminate în doi ani, în următorii trei ani urmând a fi realizată suprastructura la faza roşu-gri, inclusiv tencuitul”, a declarat părintele Stoica, pentru AGERPRES.
Consilierul patriarhal de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române inginerul Petre Chiuţă a arătat că în urmă cu trei săptămâni au fost finalizate ”lucrările de turnare a betoanelor, de armare şi betonare”.
”În prezent ne aflăm în faza de recepţie a lucrărilor de infrastructură”, a precizat consilierul patriarhal.
El a explicat că, potrivit normelor urbanistice, viitorul edificiu de cult ortodox este asimilat unei clădiri din categoria P plus 14, incluzând marea cruce de 10 metri.
„Este vorba de nava centrală, care este undeva până la cota 54, după care începe Turla Pantocrator, care merge până la cota 320, zece metri reprezentând crucea”, a afirmat acesta.
Toate sălile ce compun infrastructura – una la cota minus 16, de cinci metri înălţime, o a doua la minus 11 înaltă de opt metri – au aceeaşi suprafaţă ca şi marea sală de la cota zero, respectându-se aceeaşi volumetrie; pe laturi, infrastructura mai include un etaj intermediar la minus 6,80, spaţii de circulaţie şi tehnice.
”Cota zero este situată la cinci metri deasupra terenului natural”, a mai spus Petre Chiuţă.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel a precizat că, după terminarea infrastructurii, „urmează o nouă licitaţie pentru constructorul care va face suprastructura, adică edificiul în continuare până la crucea de pe cea mai înaltă turlă, a Pantocratorului sau a Mântuitorului”.
„Deci, ne rugăm lui Dumnezeu mulţumindu-i pentru lucrările săvârşite până acum, 20 de metri de construcţie în pământ. Din aceşti 20 de metri, 4 metri sunt afară, dar de aici începe construcţia bisericii propriu-zise”, a spus Patriarhul Daniel.
Potrivit Patriarhiei Române, participanţii la pelerinajul de Florii îşi vor putea face o imagine despre cum arată infrastructura Catedralei, sâmbătă, când vor lua parte la slujba de binecuvântare care va fi oficiată pe planşeul de cotă 0.
Anul acesta, pelerinajul din Bucureşti organizat cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim va începe cu slujba Vecerniei, ce se va oficia pe platforma Catedralei Mântuirii Neamului.
După slujbă, se va citi rugăciunea de mulţumire pentru lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale, se vor sfinţi stâlpările, după care se va pleca în pelerinaj, mai precizează sursa citată.