Stolojan: Disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Bruxelles este marginală pentru UE

Economica.net
25 06. 2012
teodor_stolojan_enational_ro_24028500_85026700

Întrebat, ca europarlamentar care are legături cu viaţa politică europeană, cum este percepută ca fiind, în instituţiile UE, disputa dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta referitoare la reprezentarea României la Consiliul European, Stolojan a răspuns: „Marginală, dar neplăcută”.

„Demonstrăm din nou că nu avem capacitatea de a rezolva probleme apărute între instituţii”, a spus Stolojan.
Potrivit acestuia, preşedintele Băsescu ar trebui să meargă la Bruxelles, pentru că şeful statului este cea mai înaltă funcţie executivă şi reprezintă ţara.

„Nu ştiu de ce s-a ajuns la această dispută”, a spus Stolojan.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte, potrivit Antena 3.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, nu a dorit să comenteze subiectul legat de scrisoarea trimisă premierului, miercuri, de către preşedintele Traian Băsescu.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă preşedintele va da naştere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta „ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare”.

„Sper ca preşedintele să nu dea naştere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce. Asta ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare”, a atenţionat preşedintele PNL, Crin Antonescu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au discutat, săptămâna trecută, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, fără a ajunge la o concluzie. Discuţiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o şedinţă a CSAT şi depunerea jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Culturii de către senatorul PNL Puiu Haşotti.

Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că „nu a avut inima” să-l sune pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, el precizând că întâlnirea cu şeful statului va avea loc totuşi înainte de 25 iunie, când este programată o şedinţă a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, a anunţat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat că lista delegaţiei României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât şi Croaţiei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Preşedinţia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă de marţi, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.