Stoltenberg afirmă că nu există nicio „ameninţare militară imediată” rusă asupra ţărilor NATO

Ţările NATO nu sunt vizate de "nicio ameninţare militară imediată" din partea Rusiei, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce Moscova a acuzat statele occidentale că doresc o escaladare în Ucraina, relatează AFP.
AGERPRES - vin, 07 iun. 2024, 15:53
Stoltenberg afirmă că nu există nicio

„Atât timp cât nu lăsăm loc pentru neînţelegeri sau evaluări eronate la Moscova sau în alte capitale ale ţărilor care ar putea, potenţial, să ne atace, nu există nicio ameninţare militară împotriva statelor NATO”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm cu premierul suedez Ulf Kristersson.

Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să testeze angajamentul ţărilor NATO de a apăra una dintre ele în cazul unui atac, în conformitate cu articolul 5 din tratatul Alianţei, Stoltenberg a răspuns: „Nu vedem nicio ameninţare militară imediată împotriva unei ţări NATO”.

„Prin urmare, nu credem că articolul nostru 5 va fi pus la încercare”, a adăugat secretarul general al NATO, aflat în vizită în Suedia, ţară care a aderat la NATO în aprilie.

Aceste declaraţii survin după noi tensiuni între Rusia şi ţările membre NATO care au anunţat un sprijin militar sporit pentru Ucraina.

Kremlinul a criticat recent Alianţa Nord-Atlantică pentru că a lansat „un nou ciclu de escaladare” după decizia Statelor Unite de a autoriza Kievul să atace ţinte din Rusia pentru a apăra oraşul ucrainean Harkov.

Totodată, Parisul a anunţat joi seara că va furniza Kievului avioane de luptă Mirage 2000-5, autorităţile ruse estimând ca reacţie că Franţa este „pregătită să participe direct la conflict”.

Ulf Kristersson a anunţat, la rândul său, că avioane de luptă suedeze vor participa la forţa de supraveghere aeriană a Alianţei, în principal cu avionul său Gripen în Marea Baltică.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Franţa, le-a cerut din nou aliaţilor săi occidentali „să facă mai mult” pentru a ajuta Kievul în faţa agresiunii ruse.

Te-ar mai putea interesa și
Direct Pharma Logistics intră pe piaţa din Bulgaria şi în 2025 – în Republica Moldova
Direct Pharma Logistics intră pe piaţa din Bulgaria şi în 2025 – în Republica Moldova
Grupul de companii farmaceutice Direct Pharma Logistics, format din Direct Pharma Logistics, Pharmalink și Farmatop, își extinde operațiunile de distribuție de medicamente şi intră pe piaţa......
Cât costă o pompă de căldură la casele și apartamentele din România și ce subvenții ar trebui să dea statul – studiu EPG
Cât costă o pompă de căldură la casele și apartamentele din România și ce subvenții ar trebui să dea statul – studiu EPG
O pompă de căldură pleacă de la 6.000 de euro, pentru case și apartamente de bloc, dar costul scade semnificativ per ...
Autostrada A7 Buzău – Focșani. API constată mobilizarea spectaculoasă a UMB: „Probabil a stabilit un record național în primele șase luni”
Autostrada A7 Buzău – Focșani. API constată mobilizarea spectaculoasă a UMB: „Probabil a stabilit un record ...
Asociația Pro Infrastructură (API) constată că grupul UMB înregistrează o mobilizare spectaculoasă pe cele patru loturi ...
TAROM cumpără două avioane Boeing 737 MAX 8 de la chinezi
TAROM cumpără două avioane Boeing 737 MAX 8 de la chinezi
TAROM anunță semnarea contractului de leasing pentru achiziția a două aeronave Boeing 737 MAX 8 cu CDB Aviation, subsidiara ...