Stoltenberg recunoaşte „provocarea logistică” pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina
Stoltenberg a subliniat că armele cu care ţările NATO sprijină Ucraina „au nevoie de muniţie şi de piese de schimb”. El a insistat că NATO nu face parte din conflict, dar ajută Ucraina să se apere de o agresiune asupra integrităţii sale teritoriale şi a reiterat că „nu va fi pace dacă agresorul câştigă”.
Secretarul general al NATO a vorbit şi despre „fragmentarea” industriei europene de armament, drept una dintre provocările cu care se confruntă membrii europeni ai NATO. Totodată, deşi le-a mulţumit ţărilor europene pentru creşterea bugetului pentru apărare, Stoltenberg a amintit că „80% din totalitatea cheltuielilor (militare ale NATO) provin de la aliaţi din afara UE”.
Şeful NATO s-a referit totodată la provocările cu care se confruntă ţările membre ale NATO în chestiuni referitoare la dependenţa externă de naţiuni cu regimuri autoritare, precum Rusia şi China.
Stoltenberg a menţionat dependenţa de gazul rusesc şi a avertizat că există o altă dependenţă, de „materiile prime critice” care provin din China. În acest context, el le-a cerut aliaţilor să nu ţină cont doar de consideraţii de tip economic atunci când evaluează acorduri comerciale cu China.