„Libertatea vine cu un preţ. Trebuie să ne luptăm pentru ea în fiecare zi. Astăzi, poporul ucrainean este cel care se luptă curajos pentru libertatea sa. Şi în pofida unui an sumbru de disperare şi distrugere, hotărârea sa şi curajul său vor învinge negreşit”, le-a transmis Stoltenberg jurnaliştilor, la Tallinn, unde se află într-o vizită.
Separat, secretarul general al NATO a avertizat că „ar fi o mare eroare dacă China va trimite arme Rusiei, pentru că ar sprijini un război ilegal” şi a transmis că un astfel de gest va avea consecinţe.
„Nu am văzut ca RP Chineză să fi trimis arme Rusiei, dar am văzut semnale cum că ar lua în calcul să o facă. Ar fi o mare greşeală, căci ar sprijini un război ilegal şi vor exista consecinţe”, a declarat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu şefa guvernului eston, Kaja Kallas, transmite EFE.
În privinţa unei posibile încetări a focului în Ucraina, Stoltenberg a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin nu se pregăteşte pentru pace, ci pentru intensificarea războiului şi a insistat că Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie.
„Dacă dorim o pace care să garanteze independenţa Ucrainei atunci trebuie să sprijinim militar Ucraina acum”, a subliniat Stoltenberg.
Întrebat dacă are vreun mesaj pentru Rusia, Stoltenberg a spus că Putin este cel care ar trebui să pună capăt războiului. „Mesajul pentru Moscova este că preşedintele rus a început acest război, tot el este cel care trebuie să pună capăt acestui război”.
Răspunzând unei întrebări despre relaţiile dintre NATO şi Republica Moldova, Stoltenberg a spus că una dintre lecţiile războiului din Ucraina este aceea că e nevoie să fie întărită capacitatea de rezilienţă a acelor ţări care pot fi vulnerabile la o agresiune rusă.
El a sugerat totodată ca, pentru ca aderarea Ucrainei la NATO să se materializeze, prima condiţie este ca Ucraina să continue să fie o ţară independentă.
După război, vor trebui luate măsuri pentru ca să nu se mai întâmple ceva asemănător, a insistat Stoltenberg, care a amintit de atacul Rusiei asupra Ucrainei şi de anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, evenimente anterioare actualei invazii ruse declanşate împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.
„Trebuie să rupem acest ciclu de agresiuni ruse”, a concluzionat secretarul general al NATO.