Deși cantitatea de țigări capturate este cu 20% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut, eforturile depuse de autoritățile române și de industria tutunului pentru a diminua fenomenul contrabandei cu tutun au fost considerabile ținând cont de contextul epidemiologic.
Pe fondul restricțiilor de circulație și al controalelor intensificate la granițe și în piețe impuse de pandemie, piața neagră a țigaretelor din România a coborât în 2020 sub nivelul de 10%, ceea ce a făcut posibilă menținerea veniturilor bugetare din taxarea țigaretelor.
„2020 este primul an din ultimii zece în care piața neagră a coborât sub nivelul de 10%. Acest lucru a fost posibil din două motive: în primul rând eforturile autorităților de control și în al doilea rând menținerea unui nivel acceptabil al accizei la țigarete. Ne dorim să continuăm buna colaborare cu autoritățile astfel încât să protejăm consumatorii adulți de produsele neconforme, dar și să diminuăm prejudiciul adus anual la buget de stat de contrabandiști și să ajutăm economia să-și revină mai ușor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco.
Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă British American Tobacco care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.
Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.
Despre contrabanda cu ţigări în România
România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste