Stournas: Sunt optimist că Grecia va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali până la finele anului
Experţii de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Central Europeană şi Comisia Europeană urmează să ajungă marţi la Atena, pentru a decide dacă Grecia primeşte sau nu următoarea tranşă din programul de sprijin.
‘Continuăm discuţiile cu obiectivul de a ajunge la un acord cât mai rapid posibil. Punctul de cotitură pare ok aşa că ne aşteptăm la eliberarea următoarei tranşe până la finele anului’, a declarat luni Yannis Stournaras cu ocazia reuniunii miniştrilor europeni de Finanţe. Declaraţiile sale contrastează cu comentariile preşedintelui Eurogrupului, Jeroen Djisselbloem, potrivit căruia ‘va fi foarte, foarte greu dacă nu imposibil’ pentru troika să-şi finalizeze analiza până la finele acestei luni.
De asemenea, Stournaras şi-a reiterat punctul de vede potrivit căruia Grecia nu va fi obligată să adopte noi măsuri de austeritate. ‘Am explicat care sunt limitele sociale ale măsurilor de austeritate şi acestea este motivul pentru care nu vrem să adoptăm noi măsuri de austeritate’, a spus Stournaras.
În ultima perioadă economia Greciei dă semne de revenire. Recent parlamentul de la Atena a aprobat un buget pe 2014 care prevede că anul viitor Grecia va înregistra o creştere economică de 0,6% punând capăt unei perioade de şase ani consecutivi de contracţie a economiei. De asemenea, Grecia a înregistrat în 2013 un surplus bugetar de 812 milioane de euro, primul surplus din ultimul deceniu, acesta fiind de altfel una din condiţiile impuse de troika în schimbul programului de sprijin.
Ministrul grec de Finanţe s-a declarat optimist cu privire la progresele economice ale Greciei precum şi cu privire la reducerea deficitului fiscal. ‘Sunt foarte optimist cu privire la anul următor. Vom avea o creştere pozitivă astfel încât vom putea avea din nou acces pe piaţă, chiar dacă va fi vorba de un acces limitat acest lucru este important deoarece va fi pentru prima dată după 2010’, a spus Yannis Stournaras.
Exclusă de pe pieţele financiare după 2010, Grecia a fost ţinută pe linia de plutire graţie unor împrumuturi în valoare de 240 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Grecia va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2014. Din cauza austerităţii, Grecia ar urma să cheltuiască aproximativ 30 de milioane de euro în timpul cât va asigura preşedinţia UE, comparativ cu bugetele de 60 – 80 de milioane de euro alocate cu prilejul precedentelor date, când Atena a asigurat preşedinţia UE.