Strabag și constructorul Afi Cotroceni se bat pe contractul de extindere a bazei militare Câmpia Turzii, estimată la 1,37 miliarde lei
Cele cinci candidaturi au fost depuse până la termenul limită din 28 iulie și provin de la:
1. Danya Cebus Rom
2. Leviatan Design
3. Intrakat
4. Concelex
5. Strabag
Aceste candidaturi urmează să fie evaluate până pe 28 octombrie 2020, după care candidații selectați vor putea depune efectiv oferte, potrivit informațiilor din platfoma de achiziții publice SEAP.
Valoarea estimată a tuturor serviciilor și lucrărilor care formează obiectul investiţiei este de 1,37 miliarde de lei fără TVA, iar durata lor va fi de 67 de luni.
„România îşi doreşte consolidarea statutului de stat-pol de stabilitate pe flancul estic al Uniunii Europene, inclusiv pe plan militar, iar acest lucru se face şi prin augmentarea şi îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie armată, în special în scop de descurajare, defensiv şi a serviciilor suport şi apărare asociate. Perspectiva dotării forţelor aeriene ale Ministerului Apărării Naţionale cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum şi diversificarea gamei de misiuni şi exerciţii naţionale sau cu participare internaţională ce urmează a se executa în zona aerodromului Câmpia Turzii din imobilul 1833, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, presupune regândirea şi redimensionarea facilităţilor existente în prezent şi aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se arată într-un proiect de act normativ pentru aprobarea exproprierilor necesare derulării investiției.
Obiectivul de investiție imobiliară „Realizare infrastructură – zonă operaţională – în cazarma 1833 Câmpia Turzii” va cuprinde lucrări de construire clădiri, construcții cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute), împrejmuiri, drumuri și platforme, refaceri, devieri și configurări de rețele de apă, canalizare, termice, gaz, refacere și redimensionare de branșamente după caz, redimensionare post de reglaremăsurare gaze naturale.
Potrivit documentului citat, investiţia va fi structurată în obiecte care corespund anumitor zone funcţional-operaţionale, astfel: facilităţi comandă/control; escadrilă avioane de luptă multirol; secție pregătire rachete; zonă Q.R.A. (Quick Reaction Alert); depozit muniții de unitate; platforme operare aeronave; facilități instalare GB: AD; zonă de mentenanță aeronave nivel intermediar; zonă de mentenanță nivel complex; zonă de mentenanță sisteme speciale; parc tehnică militară; rețele utilități; zonă simulator de zbor; zonă crash and fire station.
Pe lângă proiectul Ministerului Apărării de extindere a bazei, la Câmpia Turzii intenționează să investească și americanii. Pentagonul vrea să construiască noi facilități care să sporească capacitatea bazei de a găzdui avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO. Investiția americană, estimată la 130,5 milioane dolari, a fost inclusă recent în proiectul de lege de aprobare a bugetului apărării SUA pe 2021.