Companiile cu capital străin din industria agroalimentară, inclusiv producătorii şi distribuitorii de imputuri, au adus în România, în primele opt luni ale anului, peste 90,4 milioane de euro, potrivit calculelor ECONOMICA.NET realizate pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Din această sumă, aproximativ 28,7% (25,9 milioane de euro) provin din Statele Unite ale Americii, ţara de origine a Remington Holding International (RHI), unul dintre cei mai mari producători de seminţe pentru agricultură din SUA şi din lume şi care, potrivit termene.ro, controlează Moldova Seminţe SRL, activă pe poaţa producţiei şi distribuţiei de seminţe din ţara noastră. Majorarea de capital a fost realizată pentru a stinge o datorie pe care Remigton Holding International o avea de recuperat de la compania pe care o controlează alături de cetăţeanul american John F Overbeck şi Remington Switzerland Holding Sarl (societatea care a preluat în august 2016, în totalitate, acţiunilor Remington Holding International).
„Societatea (Moldova Seminţe SRL n.red) și asociatul RHI au încheiat contractul de împrumut din data de 2 martie 2016 prin care RHI a împrumutat Societatea cu o sumă de 26.053.798,48 EUR. Asociații decid majorarea capitalului social al Societății prin compensarea creanței rezultate din Contractul de Împrumut, cu părți sociale ale Societății”, arată o decizie din luna mai publicată în Monitorul Oficial.
Urmează o investiţie a austriecilor de la Agrana, cel mai mare jucător pe piaţa zahărului din România. Compania austriacă a făcut în perioada analizată o majorare de capital în valoare de 14,8 milioane de euro. Producătorul deţine trei fabrici în România, la Roman şi Buzău unde procesează sfeclă de zahăr şi zahăr brut, una de amidon la Ţăndărei şi o unitate de producere a sucurilor la Vaslui.
Contactaţi de ECONOMICA.NET, oficialii Agrana nu au răspuns solicitării noastre referitoare la scopul acestei majorări de capital.
Nu în ultimul rând, a treia cea mai mare majorare de capital, de 4,2 milioane de euro, vine din Luxembourg şi Olanda pentru Ro Agriculture Investment SICAV-SIF. Este vorba despre un fond de investiţii deţinut de VP Bank, cea mai mare bancă independentă din Liechtenstein, care a încheiat mai multe contracte de vânzare tip lease-back (vânzare a unui activ pe termen lung şi inchirierea sa în regim de leasing) pe o suprafaţă de teren de aproximativ 4.800 de hectare, din care 3.200 de hectare în judeţele Galaţi şi Vaslui, iar restul în Timiş şi Arad.
Detalii AICI