‘Germania nu este capabilă să-şi ţină imigranţii pe termen lung’, scrie Die Welt, preluat de Presseurop. Doar un grec din doi şi o treime dintre spaniolii sosiţi în Germania în 2011 au rămas în această ţară mai mult de un an. Dintre italieni, doar 40% s-au stabilit pe termen lung în Germania, precizează ziarul. Potrivit unui expert al OCDE, Germania ar trebui să primească mai bine imigranţii şi să actualizeze situaţia tuturor celor care sunt calificaţi, dar ale căror diplome nu corespund standardelor germane.
La Viena, Der Standard este pe aceeaşi lungime de undă, consemnează Presseurop. ‘Austria ar putea să-şi folosească mai bine imigranţii’, scrie ziarul. O mai bună integrare pe piaţa forţei de muncă ar putea aduce statului 1,2 miliarde de euro, care ar trebui investiţi nu numai într-o formare mai bună a imigranţilor nou-sosiţi, dar, de asemenea, şi în cea a celor din a doua generaţie. Fiicele imigranţilor provenind din fosta Iugoslavie au de două ori mai multe riscuri de a fi în şomaj decât fetele de aceeaşi vârstă ale familiilor care trăiesc în Austria de mai multe generaţii.
În schimb, Elveţia ‘profită de imigranţi’, notează Neue Züricher Zeitung. Alături de Luxemburg, este chiar ţara din OCDE care trage cel mai bun profit de pe urma lor, şi acest lucru din trei motive, explică ziarul: în primul rând, rata imigranţilor este ridicată în raport cu numărul de cetăţeni elveţieni; în al doilea rând, imigranţii care sosesc în Elveţia au vârsta potrivită pentru a fi apţi muncă; şi în al treilea rând, cei care sunt cel mai bine calificaţi găsesc adesea un loc de muncă