Strategia cu care IKEA vrea să-şi crească vânzările în provincie

01 11. 2016
ikea2_96127100

IKEA nu se grăbeşte să construiască magazine. De mai bine de cinci ani se vorbeşte de un al doilea magazin al gigantului suedez în România, însă de-abia în vara anului trecut a fost achiziţionat terenul pentru o nouă unitate.

După ce a anunţat vânzări record pentru a doua oară în România, şi după ce a trecut pragul de 100 de milioane de euro, compania a anunţat când va deschide al doilea magazin, dar şi cele trei oraşe luate în analiză pentru achiziţia de terenuri.

„Suntem în faza finală de obţinere a PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal). Vrem să deschidem magazinul la sfârşitul lui 2018, iar pentru construcţie, avem nevoie de 15 luni”, a anunţat Stefan Vanoverbeke, directorul de retail pentru pieţele din Europa de Sud Est. 

IKEA a realizat vânzări de circa 515 milioane de lei  (cca. 114 milioane euro) în anul financiar 1 septembrie 2015 – 31 august 2016, în creştere cu 21,2% faţă de anul precedent.

„Când deschidem un magazin, ne uităm la potenţialul pieţei, dacă e pregătită. Trebuie să avem anumite vânzări ca să simţim că piaţa e pregătită”, mai spune oficialul IKEA. 

Cum vinzi în provincie până deschizi un magazin 

În plus, dacă anul trecut Vanoverbeke anunţa că strategia IKEA este de a avea în total nouă magazine în România, de-abia anul acesta a numit care sunt oraşele vizate pentru noi magazine IKEA în 2020 sau 2021: Timişoara, Braşov şi Cluj. 

Şi pentru că cinci ani e un orizont de timp destul de mare, iar oficialii sunt mulţumiţi de rezulatele vânzărilor online, care au crescut cu 140%, retailerul vrea să ajungă la cât mai mulţi români din provincie. Mai concret, vânzările online au depășit 18 milioane de euro, arată un calcul ECONOMICA.NET. Anul trecut, vânzările online ale retailerului au reprezentat 8% din vânzările de peste 424 de milioane de lei. 

IKEA a modificat tarifele serviciului de livrare de la 31 octombrie. Astfel, dacă înainte se plătea 0,75 lei/kg pentru livrările în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, şi 1 leu/kg pentru restul ţării, acum tariful este de 100 de lei pentru transporturile cu o greutate de până în 1.000 de kg în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, şi 140 de lei pentru restul ţării.  

În schimb, bucureştenii care vor să cumpere produse cu o greutate mai mică de 130 de kg, vor plăti 100 de lei pentru transport. Spre exemplu, dacă un client din Bucureşti cumpără un birou cu o greutate de 28 de kg şi o chiuvetă de bucătărie cu o greutate de 15 kg, va plăti 100 de lei. Inainte, preţul era de 32 de lei. 

În anul financiar 2016 au fost înregistrate 103.975 de comenzi online, iar cele mai multe au venit din București, Cluj, Timișoara, Iași și Constanța.