Strategia de 40,7 milioane lei prin care Guvernul vede prevenţia consumului de droguri

Guvernul a aprobat astăzi, 19 august, două programe pentru prevenirea consumului de droguri şi oferirea de asistenţă medicală, psihologică şi socială consumatorilor de droguri, în perioada 2015-2018, care au cumulat un buget de peste 40,7 milioane de lei. Iniţiativa Executivului vine în contextul în care România se confruntă cu o creștere alarmantă a prevalenței consumului de droguri, precum și cu apariția noilor substanțe cu proprietăți psihoactive, denumite generic etnobotanice.
Economica.net - mie, 19 aug. 2015, 12:35
Strategia de 40,7 milioane lei prin care Guvernul vede prevenţia consumului de droguri

Programul național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 – 2018 va fi pus în aplicare exclusiv de către Agenția Naționala Antidrog, iar Programul de interes național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri 2015 – 2018 va fi pus în aplicare de către Agenția Națională Antidrog, prin procedura de selecție a cererilor de finanțare depuse de către organizațiile neguvernamentale.

Programul Național de Prevenire și Asistență Medicală, Psihologică și Socială a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 28 de milioane lei, iar Programul de interes Național de Prevenire și Asistență Medicală, Psihologică și Socială a consumatorilor de droguri 2015-2018 are un buget total de 12,7 de milioane lei.
 
Agenţia Naţională Antidrog este o insituție ce are ca scop elaborarea, coordonarea, evaluarea şi monitorizarea, la nivel naţional, a politicilor în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi al asistenţei integrate a consumatorilor, aplicate de către instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Concret, ce prevede strategia Guvernului de prevenire a consumului de droguri:

Activitățile de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu efecte psihoactive se adresează, în principal, tinerilor cuprinși în toate formele de învățământ, prin orientarea acestora către activităţi culturale, artistice şi sportive, ca alternativă la consumul de droguri și pentru promovarea unui stil de viaţă de sănătos.
Prevenirea consumului de droguri se va face şi prin programe de educație nonformală care au în vedere dezvoltarea comportamentului controlat.

Activitățile de asistență medicală, psihologică și socială pentru consumatorii de droguri se vor realiza prin intermediul centrelor de de prevenire, evaluare şi asistenţă antidrog.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A) reprezintă o structură teritorială a Agenției Naționale Antidrog, și asigură suplimentar atribuţiilor de bază în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri (evaluarea medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, managementul de caz, asigurarea medicaţiei) servicii de asistenţă integrată în adicţii (servicii de menţinere a abstinenţei cu metadonă, servicii de menţinere a abstinenţei cu buprenorfină, servicii de menţinere a abstinenţei cu naltrexonă, testare rapidă HIV, HVC şi HVB ş.a.).

Se vor crea două servicii sociale tip adăpost cu câte 10 locuri pentru consumatorii de droguri, precum și un centru social pentru copiii consumatori de droguri (15 locuri).

Se vor face reţele specializate în prevenţie, formate din cadre didactice, consilieri şcolari, voluntari. 

Se vor realiza ghiduri de informare cu privire la riscurile consumului de droguri pentru românii care lucrează în străinătate sau se deplasează frecvent în străinătate, precum și pentru imigranții care consumă droguri.

Se vor consolida serviciile de informare și consiliere telefonică pentru consumatori de droguri și familiile acestora, și realiza o bază de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare și vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.

Reintegrarea socială a foștilor dependenți de droguri se va face prin servicii de tip „grup suport” care vizează și persoanele private de libertate (penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor) și reabilitate prin programe de tip comunitate terapeutică în penitenciar.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul ucrainean a aprobat joi prima creştere substanţială de taxe de la începutul invaziei ruse pentru a finanţa armata care trebuie să facă faţă unui război de uzură cu Rusia şi al......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar de stat
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar ...
Asocierea Nurol - Makyol se află în grafic cu lucrările la lotul 3 Pietroasele - Buzău din A7 Ploiești - Buzău, potrivit ...
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele ...
Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an ...
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, stocare și eolian
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, ...
România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă şi este foarte important ca aceasta să meargă foarte ...