Bătălie aprigă pentru angajaţi în retail: Şefii lucrează la casă să simtă povara angajatului. Part-time cu avantajele full

Lidl, al treilea cel mai mare retailer la nivel naţional din punct de vedere al cifrei de afaceri, şi Mega Image, operatorul celui mai mare lanţ de supermarketuri la nivel naţional, au surprins în ultimele luni piaţa cu abordări inedite în ceea ce priveşte forţa de muncă. 
Alina Stanciu - mar, 22 nov. 2016, 22:07
Bătălie aprigă pentru angajaţi în retail: Şefii lucrează la casă să simtă povara angajatului. Part-time cu avantajele full

Începând cu octombrie, retailerul german Lidl plăteşte angajaţii din magazine şi cele patru centre logistice cu 30% mai mult, iar compania belgiano-olandeză Mega Image se îndreaptă cu recrutările către studenţi şi cei aflaţi în căutarea unui al doilea loc de muncă. Acestea sunt două reacţii diferite la o situţie din ce în ce mai problematică pe piaţa forţei de muncă din retailul alimentar, un sector care a investit masiv în ultimii ani în extinderea reţelelor de magazine. Spre exemplu, 2016 va intra în istorie ca anul în care două lanţuri de magazine, Mega Image şi Profi, au depăşit pragul de 500 de unităţi, după ce în 2015, liderul pieţei de profil, Kaufland, a sărit de 100 de hypermarketuri la nivel naţional. 

Soluţia Lidl: creşterea retenţiei

Fie că urmează să ocupe una dintre poziţiile de middle management, sau chiar de top, orice viitor angajat al retailerului german Lidl trece mai întâi prin magazin unde, pentru o săptămâna sau două, lucrează pe toate poziţiile, inclusiv pe cea de casier. De altfel, în cadrul companiei, fiecare angajat are parte de 1-3 luni de formare profesională, uneori chiar şi un an, timp în care lucrează sub supravegherea unui trainer, a unui mentor şi li se oferă feedback.

„Nu credeam, dar este foarte obositor să lucrezi la casă. Este foarte multă responsabilitate aici”, povesteşte Cristina Hanganu numită recent director de comunicare și CSR la Lidl România. „Am lucrat chiar şi în ture”, povesteşte aceasta în amintirea unei experienţe pe care o descrie printre cele mai inedite şi dificile din viaţa sa. O experienţă pe care salariaţii Lidl din magazine o trăiesc zilnic şi pe care, speră managementul companiei, ar trebuie să o găsească suficient de acceptabilă încât să rămână în cadrul companiei cât mai mult.

De aici şi strategia cu care a venit retailerul în toamna acestui an: majorarea salariilor şi campania de brand de angajator „Lidl. Oameni surprinzători. Cariere surprinzătoare”, prin care își propune să-şi promoveze compania în rândul potenţialilor angajaţi. „Scopul majorării salariale a fost acela de recunoaştere a muncii oamenilor care lucrează la Lidl. Dorim să îi ţinem mulţumiţi. Pentru a putea lucra în retail ai nevoie de anumite aptitudini specifice şi este bine să ai o anumită stabilitate a forţei de muncă”, a explicat Cristina Hanganu. „Nu am luat această decizie pentru a aduna oamenii din piaţă”, nuanţează aceasta concluzionând că „gradul de retenţie la noi este destul de mare”.

Atragerea de noi angajaţi prin campanii de imagine

De altfel, pentru a atrage noi angajaţi, retailerul a decis să implementeze la nivel local o campanie de imagine prin care comunică avantajele competitive ale companiei ca angajator. Printre acestea, unul dintre cele mai importante se referă la pachete de angajare care favorizează evoluția personală și profesională a salariaţilor. „Campania de brand de anajator este una dintre deciziile de business luate la nivel naţional, bineînţeles în linie cu strategia întregii organizaţii. A venit din nevoia de a transmite anagajaţilor că ar trebui să fie mândri, dar şi pentru a atrage atenţia celor interesaţi de o carieră în retail”, mai explică directorul de comunicare al companiei.

Part-time la Lidl

Nu în ultimul rând, Lidl are şi posturi part-time, accesate în special de femeile cu copii sau de persoane care operează pentru două locuri de muncă. „Noi ne dorim femei care să lucreze în logistică şi avem deja angajate îm poziţii de management. Angajăm şi persoane de peste 40 de ani care ne ajută foarte mult datorită experienţei pe care o au în alte domenii. De asemenea, oferim angajaţilor noştri şi conceptul de part-time, program de patru sau şase ore”, a declarat Cristina Lang, directorul centrului logistic regional Lidl din Lugoj, inaugurat recent.   

Lidl are peste 4.600 de angajaţi şi peste 200 de magazine, iar planul de expansiune pentru anul financiar 2017 prevedere inaugurarea altor unităţi. 

Soluţia Mega Image: angajaţi part-time pentru week-end şi posturi pentru studenţi

Pentru Mega Image, cel mai mare operator de supermarketuri din România, soluţia găsită a fost aceea de a crea posturi part-time, atât pentru studenţi, unităţile Mega Image aflându-se în oraşe mari, cu centre universitate, cât şi pentru cei care au nevoie de mai mult timp liber sau au nevoie de două locuri de muncă. Potrivit anunţurilor de recrutare postate de companie pe site-urile de specialitate, activitatea pentru persoanele încadrate pe poziţii de casier part-time se desfăşoara doar în week-end. „În acest moment avem aproximativ 150 de locuri (part-time n.red) vacante”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Mega Image care explică şi motivele pentru care au ales să ofere astfel de poziţii.

Part-time- soluţie de „wellbeing”

„Am luat această decizie, de a angaja personal nou în regim part-time, deoarece există nevoia punctuală de a suplimenta structurile de personal existente. În acelasi timp, oferirea posibilităţii de a lucra part-time este motivată şi de dorinţa noastră de a oferi soluţii de wellbeing (bunăstare n.red) pentru angajaţii noştri. Ştim că aceştia sunt în căutarea unui mediu de lucru flexibil, iar aceasta posibilitate este destinată unei arii variate de potenţiali angajaţi şi aici ne referim la cei care au nevoie de mai mult timp liber, celor care doresc să îşi completeze veniturile sau celor care caută un program flexibil, cum ar fi studenţii”, au mai explicat oficialii companiei.

Pe lângă aceste joburi part-time care sunt dedicate oricărei persoane care îşi doreşte să aibă o sursă de venit în plus, retailerul are în desfăşurare o campanie de recrutare dedicată exclusiv studenţilor. „Prin această campanie, ne adresam celor din centrele universitare din Bucureşti, cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani, cărora le oferim joburi part-time, în magazinele Mega Image. Studenţii vor putea avea un program flexibil, în funcţie de disponibilitatea lor şi posibilitatea de a lucra aproape de casă, cămin sau facultate”, mai declară reprezentanţii Mega Image.

Angajaţii de week-end nu îi scutesc pe ceilalţi de muncă la final de săptămână

În ceea ce priveşte efectele introducerii posturilor part-time pentru a acoperi turele din week-end, oficialii Mega Image au explicat pentru ECONOMICA.NET că acest lucru nu va însemna că salariaţii full time vor lucra exclusiv de luni până vineri. „Nu există un impact pentru angajaţii full time. Programul va rămâne acelaşi cu orele şi zilele săptămânii stabilite, conform reglementărilor legale. (…) Programul de lucru se stabileşte prin acord cu angajaţii, respectând reglementările legale”, susţin oficialii companiei. Potrivit acestora, „angajaţii de weekend vor avea parte de toate beneficiile care ţin de politica noastră internă şi de bunăstarea salariaţilor. Astfel că, pe lângă salariu vor fi şi oportunităţi de promovare, dar şi diverse beneficii destinate angajaţilor Mega Image”. 

În Spania, spre exemplu, marii retaileri folosesc munca part-time în week-end pentru ca angajaţii full-time să poată lucra numai în timpul săptămânii.

Mega Image oprează peste 500 de magazine în oraşele mari ale ţării, compania apropiindu-se de 10.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a autorizat plata a 260,8 milioane de euro pentru peste 600.000 de fermieri
APIA a autorizat plata a 260,8 milioane de euro pentru peste 600.000 de fermieri
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 - 20 decembrie 2024, suma de 260,881 milioane euro (aproape 1,298 miliarde lei), reprezentând......
Cu cât se scurtează călătoria de la Buzău la Focșani după deschiderea circulației pe Autostrada Moldovei A7
Cu cât se scurtează călătoria de la Buzău la Focșani după deschiderea circulației pe Autostrada Moldovei A7
Distanța dintre Buzău și Focșani poate fi parcursă mai repede pe Autostrada Moldovei A7, decât pe drumul național ...
BERD garantează cu 10 milioane de euro în monedă locală programul de factoring derulat prin Banca Transilvania pentru lanțul de aprovizionare al magazinelor Profi
BERD garantează cu 10 milioane de euro în monedă locală programul de factoring derulat prin Banca Transilvania pentru ...
BERD oferă sprijin în valoare de 10 milioane EUR în monedă locală pentru lanțul de retail românesc Profi. Banca se ...
Fii NASTY pe noua platformă online de pariuri sportive AdmiralBet
Fii NASTY pe noua platformă online de pariuri sportive AdmiralBet
AdmiralBet a lansat platforma online care se poziționează ca o destinație de top pentru ca tu să trăiești o experiență ...