Strategia energetică a României 2014 – 2035 ar putea fi finalizată în toamna acestui an
‘Departamentul pentru Energie lucrează deja de două luni la Strategia energetică pentru perioada 2014 – 2035. Prima fază a consultării publice a luat sfârşit. Acum suntem în discuţii (consultări interne) şi în faza de selectare a consultantului care ne va furniza datele cu privire la evoluţia pieţei şi a consumului României în următoarea perioadă. Ne-am propus ca în luna octombrie să avem un document final pe care să-l prezentăm tuturor partidelor politice şi organizaţiilor neguvernamentale, plus celor profesionale, iar la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie să aprobăm acest document şi să avem o strategie energetică realistă şi care să corespundă modelului României din perioada următoare’, a declarat secretarul de stat, care a participat la reuniunea ‘Romanian Energy Day 2014 in Brussels’.
Potrivit acestuia, energiile regenerabile vor fi susţinute în continuare în strategie, dar într-o formă mai precaută, mult mai sustenabilă.
‘Cota de regenerabile a României, deci cota de energie electrică pe care o producem din surse regenerabile, este una extrem de bună, deja ne-am atins cotele pentru 2020. Dar, având în vedere potenţialul extrem de mare şi având în vedere că în continuare există un interes deosebit pentru această zonă, trebuie să găsim o formulă echilibrată şi sustenabilă. Iar în strategia energetică vom sublinia foarte clar susţinerea investiţiilor în biomasă – aceasta este una dintre priorităţile acestei strategii energetice şi nu în ultimul rând acele rezerve neconvenţionale pe care sperăm să le avem la noi în ţară’, a detaliat secretarul de stat.
În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Karoly Borbely consideră că rolul României este unul extrem de important.
‘Suntem o ţară membră UE, membră NATO, o ţară care în momentul de faţă importăm foarte puţine gaze de la ruşi. Deci putem fi o ţară care poate asigura o stabilitate foarte importantă în zonă. Aţi văzut şi în ultimele luni vizitele la nivel foarte înalt în ţara noastră ne-au ridicat la un nivel foarte mare rolul României. Cred că atât în această perioadă, cât şi în perioada următoare vom juca în continuare un rol important atât pentru Europa, cât şi pentru NATO şi trebuie să răspundem, să fim foarte consecvenţi, să putem trăi cu acest rol important pe care noi l-am primit şi să avem un cuvânt important de spus’, a subliniat secretarul de stat.
Ziua românească a energiei la Bruxelles a fost organizată de Centrul Român al Energiei în capitala Belgiei, cu sprijinul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană şi reprezentanţa landului german Baden – Wurttemburg, între temele reuniunii figurând potenţialul energetic al României, infrastructura energetică, România ca pol al energiei în Uniunea Europeană şi sursele alternative de energie. Printre invitaţii conferinţei s-au numărat reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai companiilor mari din domeniul energiei din România.