Strategia Energetică a României ar putea deveni lege. Documentul este în avizare la Ministerul Mediului – secretar de stat
‘Pentru Strategia Energetică a României s-a comandat un studiu în 2016 şi s-au făcut multe scenarii. Din punctul meu de vedere, ceea ce au făcut colegii mei pe parcursul anului 2016 este foarte bine, au gândit o strategie pe următorii 30 de ani, însă evident cum era de aşteptat o nouă conducere la minister, o nouă echipă şi suntem în faza de re-evaluare a acestei strategii, nu neapărat de schimbare. Noutatea pe care vrem să o introducem în aprobarea noii Strategii Energetice este să o ridicăm la rang de lege. Am constatat că interesul pentru Strategia Energetică este extrem de mare în cadrul fiecărei comisii parlamentare prin care am trecut în ultimele şase luni. Aşa încât, împreună cu ministrul Toma Petcu (ministrul demisionar al Energiei, n.r.) am luat hotărârea de a o ridica la rang de lege pentru a reuşi să ajungem la cele două deziderate spuse mai devreme – stabilitate şi predictibilitate. Având o Strategie Energetică foarte bine determinată pe următorii 30 de ani, atunci vom putea discuta şi despre ce proiecte vom scoate ca ţară. Dacă este loc de mai bine şi de îmbunătăţiri, vor fi făcute. Strategia Energetică a României este în avizare la Ministerul Mediului şi în paralel sperăm să definitivăm şi din punct de vedere al specialiştilor noştri din Ministerul Energiei’, a spus Tudorache.
Potrivit oficialului, România trebuie să-şi reducă pe cât posibil capacităţile de poluare, dar renunţarea definitivă la producerea de energie pe bază de cărbune este ‘aproape imposibilă’.
‘Acum suntem în situaţia în care la nivelul Uniunii energetice europene se pune problema decarbonării, preponderent cu creşterea energiei din surse regenerabile şi cu eficienţa energetică. În acest context, România trebuie să să-şi reducă pe cât posibil capacităţile de poluare şi să coreleze aceasta de pe alte paliere. Pentru noi este extrem de importantă energia nucleară. În viziunea Ministerului Energiei, realizarea unui ciclu nuclear integrat este o mare ambiţie pe care ne dorim foarte mult să o atingem. În viitorul nu foarte apropiat noi nu vom renunţa la capacităţile de producere a energiei produsă pe bază de cărbune, este aproape imposibil’, a subliniat secretarul de stat din Ministerul Energiei.
Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM) organizează, joi, la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), dezbaterea cu tema ‘Strategia Energetică a României. Priorităţi de investiţii ale Ministerului Energiei’.