Pierderea suferită de Cameron la votul de la summitul UE de vinerea trecută care a dus la numirea lui Juncker a adâncit preocupările potrivit cărora s-ar putea ca Marea Britanie – cea de-a şasea mare economie mondială – să alunece spre ieşirea din UE. Doar Ungaria s-a aflat de partea Marii Britanii, înregistrându-se la summit 26 de voturi ”pentru” şi două ”împotriva” numirii lui Juncker.
În opinia lui Ed Milliband, votul de la summitul UE reprezintă ”o umilire totală” pentru Cameron şi că strategia sa de a bloca numirea lui Juncker arată că planurile sale mai largi de renegociere a relaţiilor Marii Britanii cu UE sunt confuze.
”El (Cameron) n-a reuşit să atragă patru ţări care să-l sprijine împotriva lui Juncker. Dacă el n-a putut să atragă patru ţări pentru a bloca numirea lui Juncker ca preşedinte (al Comisiei Europene), cum o să reuşească să atragă 27 de ţări pentru susţine un nou tratat (al UE)? Strategia sa de renegociere s-a făcut praf”, a declarat Ed Milliband.
David Cameron a promis o remodelare a relaţiilor ţării sale cu UE, dacă va fi reales anul viitor, înainte de a le da posibilitate britanicilor să se pronunţe într-un referendum în 2017 în legătură cu ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în UE.
Estimând că ”centrul de gravitate” al partidului lui Cameron se îndreaptă spre o ieşire a ţării din UE, Milliband a afirmat, sarcastic, că premierul conservator a oferit un master class despre cum să-ţi înstrăinezi aliaţii din UE prin ameninţări, insulte şi lipsă de angajare.