Operatorii hotelurilor de lux din Antalya, cea mai importantă zonă turistică pe litoralul turcesc, încearcă să reducă din efectele negative generate de lipsa turiştilor ruşi atât prin îmbunătăţirea ofertelor, cât şi prin atragerea turiştilor din zone precum Orientul Mijlociu. Spun însă că nu pot reduce preţurilor din sezon prea mult, pentru că altfel ar trebui să umble la calitatea serviciilor, iar clienţii lor sunt obişnuiti cu anumite standarde la care nu pot renunţa. „‘Pentru această perioadă (luna mai-n.red) am făcut unele discounturi pentru a impulsiona vânzările, dar nu putem face reduceri drastice pentru că vor afecta serviciile. Clienţii noştri sunt obişnuiţi cu anumite standarde de calitate, şi se aşteaptă să le primească. Am decis să oferim early booking, cu reduceri de 10-15%, şi să extindem această perioadă cu încă o luna. Mai mut de atât nu putem face fără să umblăm la calitatea serviciilor”, a declarat Ali Kizildag, general manager al hotelului Calista din staţiunea Belek, şi unul dintre membrii Asociaţiei Hotelierilor din Antalya.
„Lumea se aşteaptă să scădem preţurile. Problema este însă următoarea: e ca şi cum ai dori să cumperi un Mercedes azi, iar mâine ai vedea că este cu 15% mai ieftin. Cu siguranţă ai crede că este ceva în neregulă cu el”, a explicat Mustafa Gencay, director de marketing şi vanzari Calista.
De altfel, acesta susţine că problema rusească se va rezolva curând. Rusia nu va mai fi însă anul acesta numărul unu între ţările care trimit turişti în Antalya, iar acest lucru se vede deja din luna mai.
În momentul de faţă, la Calista, unul dintre cele mai bine cotate hoteluri din Belek, sunt doar 200 de turişti, faţă de 900 câţi erau anul trecut. Dintre aceştia, niciun rus nu s-a încumetat să încalce dorinţa lui Vldimir Putin şi să vină aici.
Mai mult, conflictele armate din zonă, teama de atentate, dar şi condiţiile macroeconomice din lume îi fac pe clienţi mai retincenţi să mai vină în Turcia. „În mod normal, pe întreg sezonul, gradul nostru de ocupare este de 60-75%. Anul acesta credem că va fi mai mic. Lumea se confruntă cu o criză economică. Oamenii nu mai au bani să cheltuiască în vacanţă. Preferă să economisească pentru că nu ştiu ce se va întâmpla. Problema este că noi avem aceleaşi cheltuieli. La 200 de clienţi pe care îi avem acum, noi lucram tot cu 600 de angajaţi în hotel”, a declarat Mustafa Gencay, director de marketing şi vanzari Calista. Cu toate aceste dificultăţi, managerul hotelului spune că şi-a bugetat un mic profit şi anul acesta.
Speră că revin rusii
Ali Kizildag susţine că problema rusească se va rezolva curând, fie pe cale diplomatică, fie ca urmare a faptului că ruşii îşi doresc să vină în vacanţă în Turcia şi vor găsi căi să o facă.
„Uneori nu putem evita anumite lucruri. Dar ne-am învăţat lecţia aşa cum au învăţat-o şi ruşii. Cred că în câteva luni vom intra în normal. La nivel de Minister se încearcă să se găsească o soluţie de ambele părţi, pentru că avem o istorie bună cu ei. Avem nevoie unii de alţii”, a mai declarat Kizildag. Acesta crede că sigur vor apărea chartere care îi vor transporta pe ruşii din capitala în Antalya.
Potrivit datelor furnizate de guvernatorul Antayei, Muaammer Turker, anul trecut au vent în Antalya 3 milioane de turişti ruşi, iar în 2014 numărul lor a fost chiar mai mare, de 3,5 milioane. De altfel, anul trecut, Rusia a fost a doua ţară de origine a turiştilor din Antalya, după Germania, şi la ceva distanţă de Olanda, Marea Britanie şi Suedia.
În total, în sezonul estival trecut, Antalya a primit 18 milioane de turişti, dintre care 12 milioane au fost străini.
În Antalya există 621.000 de locuri de cazare numai în resorturi.
Hotelierii se reorientează. Guvernul îi ajuta cu bani
O altă strategie prin care hotelierii încearcă să reducă din pierderile generate de lipsa turiştilor ruşi se referă la atragerea unor turişti din ţări din Orientul Mijlociu şi din lumea araba. Au şi oferte pentru India, şi anul acesta s-a introdus charter din Maroc spre Antalya.
Interes există şi pentru atragerea turiştilor români care au reprezentat până acum 1% dintre turiştii străini veniţi în Antalya, adica în jur de 100.000. „Ne aşteptăm ca piaţa din România să crească. Estimez o creştere de 30-40% a numărului de turişti români în Turcia”, a mai declarat managerul hotelului Calista.
Hotelierii turci nu sunt însă singuri în demersul lor, astfel că guvernul turc oferă agenţiilor de turism, indiferent de ţara din care provin, 6.000 de dolari pentru fiecare avion cu turişti care ajunge în Antalya. De asemenea, în această perioadă datoriile către bugetul de stat al hotelierilor sunt amânate, la fel ca plata arendei pe teren.