‘Nu vreau să supăr pe nimeni, dar numitul Program de Reîmprospătare a Parcului Naţional de Automobile a fost atât de bine gândit încât a lăsat loc la penetrarea a peste 220.000 automobile second hand. Comerţul trebuie să cunoască libertate, fără bariere, dar discrepanţa este formidabilă’, a spus Constantin Stroe în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Potrivit datelor prezentate de Constantin Stroe, piaţa internă a absorbit, în 2013, numai 20.518 dintre cele 410.959 autoturisme produse în ţară de către Dacia şi Ford, adică circa 5%. Semnificativ este faptul că în 2013 importurile de autoturisme second-hand s-au ridicat la 221.852 unităţi. Raportul de autoturisme produse şi vândute în ţară şi cele second-hand importate este de 1:11.
Acesta a precizat că modul de funcţionare a programului ar trebui regândit în totalitate şi că ar trebui să se ţină cont de mai mulţi factori, precum poluare şi fiscalitate.
Ministrul Mediului a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul Rabla pot merge, începând din 8 aprilie, la dealerii auto şi, ulterior, să-şi caseze maşinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/.
Programului RABLA 2014 a fost lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013. Vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice. În cazul acestora din urmă, ultimele estimări arată că programul va începe după 20 aprilie.
Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului ‘Rabla 2013’, iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.
Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.
Precizările Dacia privind programul REMAT
Dacia consideră că programul de reînnoire a parcului auto din România este o măsură care și-a dovedit eficiența în timp. El a permis accesul clienților români la achiziția de vehicule noi într-o perioadă economică dificilă, susținând totodată eforturile de împrospătare a parcului auto.
Programul REMAT din acest an este unul modern, prin evoluțiile care au fost aduse, în special prin implementarea sistemului informatic și prin accesul liber al clienților la orice marcă auto. Acest lucru a fost posibil și prin faptul că autoritățile competente au dat dovadă de deschidere și transparență, luând în calcul propunerile venite din partea industriei și din partea APIA. Primele efectele ale programului din acest an sunt deja încurajatoare.
”În anul 2013, Dacia a vândut în România aproape de 25.000 de unităţi. Vânzările pe piața locală sunt foarte importante pentru noi, iar Dacia-Renault va propune și va susține în continuare măsuri care să ducă la creșterea pieței auto.”, a declarat Nicolas Maure, Președinte Director General al Dacia.