STS susține că nu au fost identificate vulnerabilităţi și că nu a primit informații privind atacuri cibernetice efectuate în perioada turului I al alegerilor prezidențiale

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis joi că nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente, organizatorul alegerilor, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 28 nov. 2024, 18:10
STS susține că nu au fost identificate vulnerabilităţi și că nu a primit informații privind atacuri cibernetice efectuate în perioada turului I al alegerilor prezidențiale

De asemenea, nici anterior şi nici pe timpul desfăşurării procesului electoral, STS nu a primit informaţii de la alte entităţi cu responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţia CSAT toate informaţiile necesare în legătură cu suportul tehnic asigurat de către STS pentru Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, la nivelul STS au fost implementate măsuri proactive de prevenire şi contracarare a riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele informatice au funcţionat în parametri optimi. Nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia AEP, organizatorul alegerilor. De asemenea, nici anterior şi nici pe timpul desfăşurării procesului electoral, STS nu a primit informaţii de la alte entităţi cu responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice”, precizează STS într-un comunicat de presă.

De asemenea, la nivelul Serviciului „nu există suspiciuni sau indicii în legătură cu modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru procesul electoral din 24 noiembrie”.

STS adaugă faptul că nu au fost identificate disfuncţionalităţi în funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) şi a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%.

„Precizăm că site-ul de transparenţă prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic. În acelaşi timp, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica şi în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naţionale şi aflate în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea şi integritatea datelor. Reamintim că site-ul public de transparenţă prezenta.roaep.ro a fost accesibil neîntrerupt, chiar şi în condiţiile unui număr mare de accesări. Pe acest portal au fost prezentate în timp real datele cu privire la prezenţa la vot, iar după ora 21,00 au fost prezentate rezultatele cumulate, pe măsură ce au fost centralizate de secţiile de votare”, afirmă STS.

Conform STS, aceste date au reflectat întocmai rezultatele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, semnate şi asumate în secţiile de votare şi în birourile electorale de circumscripţie electorală superioară, inclusiv Biroul Electoral Central.

Datele din sistemul informatic au coincis întocmai cu cele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, conform verificărilor INS şi birourilor electorale superioare.

„Reiterăm faptul că rezultatele oficiale ale alegerilor sunt cele consemnate pe hârtie. Terminalele informatice, resursele de comunicaţii de acces din secţiile de votare şi aplicaţiile specifice au fost evaluate constant de către specialiştii STS din prisma securităţii cibernetice şi nu au fost identificate anomalii pe timpul desfăşurării procesului electoral. Sistemele tehnice puse la dispoziţia AEP pentru sprijinirea procesului electoral nu au fost contestate de către organizaţii, experţi sau observatori electorali”, se mai arată în comunicatul STS.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral, potrivit documentelor prezentate de reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale, a informat, joi, Administraţia Prezidenţială.

„Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT. În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa foto: Facebook.com/telecomunicatiispeciale

Te-ar mai putea interesa și
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un Megawatt-oră, în ideea de a......
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...