Studiu: 75% dintre români vor petrece Paştele acasă, iar 16% aleg să meargă în vizite

Trei sferturi sferturi dintre români (75%) vor petrece Sărbătorile Pascale acasă, în timp doi din cinci dintre cei care aleg să nu plece din localitate de Paşte merg în vizite, arată rezultatele unui studiu IRES.
Economica.net - vin, 14 apr. 2017, 11:01
Studiu: 75% dintre români vor petrece Paştele acasă, iar 16% aleg să meargă în vizite

Conform cercetării, din totalul participanţilor la sondaj, 98% spun că obişnuiesc să sărbătorească Paştele, dar, cu toate acestea, doar 87% dintre ei ştiu ce anume sărbătoresc creştinii de Paşte.

Cei mai mulţi dintre intervievaţi (92%) sunt de părere că tradiţiile de sărbători sunt importante sau foarte importante pentru ei, în timp ce două treimi spun că există obiceiuri tradiţionale de Paşte specifice zonei în care locuiesc, iar, dintre acestea, cel mai des menţionate de participanţii la studiu sunt: mersul la biserică (31%), vopsirea ouălor (20%), mersul la udat (7%) şi sacrificarea mieilor (7%).

În ceea ce priveşte modul în care îşi vor petrece noaptea de Înviere, 83% dintre intervievaţi au menţionat că vor participa slujbă, iar dintre aceştia, 72% susţin că vor participa şi în acest an la această slujbă religioasă. Cei care obişnuiesc să participe la slujba religioasă din Duminica Paştelui se regăsesc în eşantion în proporţie de 56%.

În acelaşi context, trei sferturi dintre respondenţi spun că vor merge să ia paşti de la biserică anul acesta, în acelaşi timp un sfert s-au spovedit deja, iar un alt sfert urmează să o facă, în timp ce o jumătate fie nu practică acest obicei (17%), fie nu o va face cu această ocazie (32%). Dintre persoanele care s-au spovedit deja, 85% au declarat că că s-au şi împărtăşit.

Cercetarea de specialitate relevă faptul că 45% dintre intervievaţi au ţinut post anterior momentului realizării studiului, în timp ce 18% urmează să ţină post fie în Săptămâna Mare, fie doar în Vinerea Mare. În acelaşi timp, 15% spun că nu obişnuiesc să ţină post, iar 22% nu au făcut-o şi nu o vor face cu ocazia acestor sărbători pascale. Post negru au ţinut 6% din totalul intervievaţilor, o treime dintre aceştia făcând asta timp de o zi, o altă treime pentru două până la şapte zile, în timp ce o cincime dintre respondenţi spun că au ţinut post negru pentru mai mult de o săptămână.

Potrivit IRES, 16% dintre cei chestionaţi obişnuiesc să urmărească la televizor slujbe religioase în transmisiune directă duminica, 8% cu ocazia sărbătorilor, iar 36% mai rar. Pe de altă parte, 4 din 10 respondenţi spun că nu fac acest lucru niciodată.

Anul acesta, cei mai mulţi dintre intervievaţi susţin că vor petrece Sărbătorile Pascale acasă (75%), în timp ce alţi 16% vor sta acasă, dar vor face vizite, iar 5% vor pleca într-o minivacanţă. 3% dintre respondenţi vor petrece aceste sărbători la locul de muncă. Totodată, dintre cei care vor sta acasă şi vor fi liberi de sărbători, 68% spun că vor primi pe cineva în vizită. Cel mai frecvent, aceşti musafiri sunt membri ai familiei apropiate (70%), alte rude (44%) sau prieteni apropiaţi (35%), notează studiul IRES.

La capitolul deplasărilor în străinătate, cercetarea de specialitate arată că doar 12% dintre români declară că vor merge în străinătate, câte 6% alegând să îşi viziteze prietenii sau membrii familiei, respectiv să se cazeze la o pensiune sau la un hotel. Cei mai mulţi dintre respondenţii care pleacă într-o minivacanţă aleg destinaţii din ţară, în vizită la prieteni sau rude (51%), în timp ce 18% se vor caza la o pensiune sau la un hotel din ţară.

Despre faptul că atât catolicii, cât şi ortodocşii, sărbătoresc Paştele în acest an la aceeaşi dată ştiu 70% dintre participanţii la studiu, iar dintre cei 30% rămaşi jumătate nu ştiu când sărbătoresc catolicii Paştele, iar jumătate cred că îl sărbătoresc înainte (7%) sau după Paştele Ortodox (8%). În plus, mai mult de trei sferturi dintre intervievaţi (78%) cred că Paştele ar trebui sărbătorit la aceeaşi dată de catolici şi ortodocşi.

În privinţa bugetului alocat pentru masa de Paşte din acest an, datele IRES arată că unul din doi români are în plan să cheltuiască între 100 şi 500 de lei, în timp de aproximativ un sfert (24%) se orientează către un o sumă cuprinsă între 501 şi 1.000 de lei.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi dintre respondenţi (47%) apreciază că, anul acesta, vor cheltui la fel de mulţi bani ca în 2016 pentru cumpărăturile de Paşte, în timp ce 27% consideră că vor cheltui mai mult, iar 21% că vor cheltui mai puţin.

La nivel general, 50% dintre respondenţi susţin că bugetul familiilor lor pentru masa de Paşte este de maximum 500 de lei sau mai mic, în timp de 9% alocă sub 100 de lei. De asemenea, pentru un sfert dintre respondenţi (24%), bugetul se situează între 501 şi 1.000 de lei, în timp ce pentru familiile unuia din zece intervievaţi, suma va depăşi 1.000 de lei.

Mai mult de jumătate dintre intervievaţi (52%) apreciază că banii pe care îi au pentru sărbătorile pascale le vor ajunge pentru tot ceea ce au nevoie, în timp ce 29% spun că le vor ajunge, dar va fi nevoie să se restrângă puţin. Totodată, unul din zece intervievaţi spune că banii alocaţi nu îi vor ajunge şi va trebui să renunţe la multe produse, în timp ce 6% spun că nu le vor ajunge nici pentru strictul necesar.

În ceea ce priveşte categoriile de produse achiziţionate, aproximativ patru din zece intervievaţi susţin că vor cumpăra carne de miel cu ocazia acestor Sărbători, iar suma pe care o vor cheltui cei mai mulţi în acest scop este de până la 200 de lei. În plus, circa o treime dintre cei chestionaţi (34%) vor cheltui maximum 100 de lei, iar 39% între 101 şi 200 de lei. Nu în ultimul rând, 16% dintre intervievaţi intenţionează să cheltuie o sumă mai mare de 200 de lei, în acest scop.

Conform IRES, în 95% dintre gospodăriile din România vor exista ouă vopsite cu ocazia acestor sărbători pascale, în cele mai multe cazuri (92%) acestea fiind vopsite în gospodărie. Culorile în care vor fi vopsite ouăle din cele mai multe gospodării sunt roşu (99%), galben (46%) şi verde (42%). În acest context, şase din zece respondenţi care spun că în gospodărie se vor vopsi ouă spun că preferă să folosească în acest scop vopsea din comerţ, în timp ce 16% folosesc doar metode tradiţionale, iar 23% folosesc atât vopsea din comerţ, cât şi metode tradiţionale pentru vopsirea ouălor.

Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre români (58%) declară că vor face acasă prăjiturile pentru perioada sărbătorilor pascale din acest an, pe când o cincime dintre ei spun că vor cumpăra prăjituri de la diverşi producători, iar 18% susţin că vor face şi una, şi alta. Un procent de 4% dintre cei intervievaţi nu vor avea prăjituri de Paşte, anul acesta, reiese din studiul IRES.

La capitolul primelor de Paşte, doar 15% dintre cei chestionaţi au spus că vor primi astfel de recompense, iar aproape şase din zece dintre aceştia se aşteaptă ca primele să fie la fel de consistente ca şi în anii anteriori.

De asemenea, aproximativ o treime dintre respondenţi (32%) spun că nu urmează să li se ofere prime. Pentru aproape jumătate dintre cei intervievaţi (47%) nu e cazul să se discute despre prime (nu lucrează sau alte situaţii).

Cercetarea IRES a fost efectuată în intervalul 10-12 aprilie 2017 pe un eşantion de 1.084 persoane de 18 ani şi peste, iar marja de eroare este de +/-3%. Metoda de realizare a studiului a fost telefonică – Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI).

Potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în perioada Sărbătorilor Pascale, românii cumpără între 170 şi 180 de milioane de ouă, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită.

Un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, ceea ce reprezintă un consum de 20 până la 22 de ouă într-o lună obişnuită, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor „sare” la circa 30 de ouă.

La rândul lor, reprezentanţii Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN estimează că, în 2017, afacerile cu pască vor bate recordul în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, cu peste 5 milioane de bucăţi, mult peste nivelul din 2016, iar pentru cozonacii tradiţionali româneşti creşterea va fi de 5% în acest an, până la 7,5 milioane de bucăţi.

Potrivit datelor furnizate de asociaţiile crescătorilor de animale, numărul mieilor sacrificaţi pentru Sărbătorile Pascale, inclusiv în gospodăriile populaţiei, va ajunge în acest an la 3 – 3,2 milioane, la aproape jumătate faţă de anii trecuţi, din cauza reducerii consumului şi a resurselor financiare scăzute.

Consumul de carne de ovine în anul 2016 a fost în medie de 2,6 kg/cap locuitor, în uşoară creştere faţă de 2015 când se înregistra un consum de 2,3 kg/locuitor în 2015, dar semnificativ faţă de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. În perioada Paştelui necesarul de carne de miel este acoperit în mare parte din producţia autohtonă.

Vânzările de vinuri cresc în perioada Sărbătorilor Pascale cu 50% faţă de o lună normală, iar vinurile roşii se află în continuare pe lista preferinţelor românilor, deoarece simbolistica religioasă are un rol determinant în decizia de achiziţie, susţin reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului. În ultimii ani a crescut consumul de vin roze către 10%, diferenţa din totalul pieţei fiind însă în favoarea vinurilor albe, demiseci şi demidulci în special, cu circa 55%, iar roşii cu 35%.

Consumul anual de vin în România este estimat la 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...