În cadrul aceleiaşi cercetări, 57% dintre IMM-uri au înregistrat anulări ale comenzilor sau contractelor din cauza pandemiei, în timp ce 35% au indicat faptul că pandemia a avut un impact semnificativ asupra cererii şi veniturilor.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre societăţile chestionate (51%) au recunoscut că au avut dificultăţi să identifice tehnologiile potrivite sau furnizorul potrivit.
În acelaşi timp, 38% dintre companiile mici şi mijlocii au afirmat că au avut nevoie de sprijin prin cursuri de instruire, iar 29% au indicat costul investiţiilor în digitalizare ca fiind o barieră atunci când au luat în calcul aceste transformări.
„În fazele iniţiale ale crizei Covid-19, guvernele europene au prioritizat sprijinul acordat companiilor mici şi medii prin introducerea de măsuri de ajutor financiar pe termen scurt, pentru a atenua provocările cu care s-au confruntat aceste companii. Studiul prezintă o serie de bune practici la nivelul mai multor ţări. Următoarele politici au jucat un rol important, permiţând IMM-urilor să rămână reziliente în timpul crizei: acces gratuit sau la costuri reduse la instrumente şi servicii digitale; granturi şi vouchere; resurse informaţionale online; programe de training şi sprijin direct. Cercetarea arată în continuare că guvernele naţionale trebuie să ţină seama de provocările cu care se confruntă companiile mici şi mijlocii în procesul de digitalizare şi ar trebui să adopte un cadru clar de politici de digitalizare a IMM-urilor (…)”, se menţionează în studiu.
Printre politicile de digitalizare se regăsesc: abordarea decalajelor în ceea ce priveşte disponibilitatea instrumentelor şi tehnologiilor necesare pentru digitalizare, şi anume conectivitate de mare viteză şi instrumente şi servicii digitale adecvate; oferirea de vouchere flexibile, subvenţii sau credite fiscale pentru investiţii digitale, astfel încât IMM-urile să aibă capacitatea de a găsi soluţii pe baza nevoilor lor individuale; oferirea de măsuri suplimentare de sprijin, cum ar fi un ghişeu unic, accesibil, care să ofere îndrumări şi instruire specifice pentru sectoarele cheie.
Studiul de specialitate a fost comandat de Vodafone Group firmei Context Consulting şi a implicat un sondaj pe un eşantion de 1.200 de IMM-uri din Marea Britanie, Spania, Germania şi Italia, peste care a fost ulterior suprapusă o analiza efectuată de Deloitte. Cercetarea a fost realizată de la începutul pandemiei până în iulie 2020, cu scopul de a înţelege mai bine principalele provocări cu care s-au confruntat aceste companii şi modul în care digitalizarea a stat la baza rezilienţei IMM-urilor în timpul crizei pandemice.
Vodafone România este o divizie a Vodafone Group, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telecomunicaţii şi tehnologie din lume, cu operaţiuni mobile şi fixe în 22 de ţări şi 48 de reţele mobile partenere.
La 30 iunie 2020, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 27 de milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix şi mai mult de 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV.